Tabla este una dintre materiile prime feroase cele mai utilizate în industria metalurgică și prelucrătoare (confecții metalice), având o sumedenie de aplicații. Totuși, pentru a ajunge la forma, dimensiunile și funcțiile dorite, foaia de tablă trece printr-o serie de operațiuni, cele mai importante fiind debitarea (tăierea), îndoirea și roluirea.
De obicei, echipamentele care fac aceste operațiuni sunt complexe și au un caracter profesional, fiind folosite în atelierele și fabricile mari, pentru produse de serie și loturi numeroase. Deși achiziția unor astfel de utilaje profesionale poate fi destul de costisitoare în cazul atelierelor mai mici, ele pot fi amortizate într-un interval scurt de timp dacă producția realizată e una continuă, de calitate și poate fi plasată în piață. În plus, există numeroase linii de finanțare europene care acordă firmelor finanțări nerambursabile de până la 500 mii de euro pentru modernizarea și/sau dotarea cu echipamente din sfera industriei metalurgice.
Ai mai jos cele mai importante 3 operațiuni de prelucrare prin care trece o piesă din tablă în drumul ei spre produs finit:
1. Debitarea tablei
Tăierea sau debitarea tablei este una dintre cele mai importante activități de producție din domeniul confecțiilor metalice. Această activitate se poate realiza atât cu ajutorul unor fierăstraie electrice pentru debitat metale, cât, mai ales, prin intermediul aparatelor de tăiat mecanice, cu plasmă, electrice sau hidraulice. Aceste ghilotine, folosite în funcție de numărul, calitatea și finețea produselor care urmează să fie realizate, folosesc, în principal, două tehnici de debitare a tablei: ștanțare și poansonare, ori forfecare. Oricare dintre ele conferă produsului realizat o tăiere rapidă, curată, fără deteriorări ale marginilor.
2. Îndoirea tablei
Modelarea suprafețelor metalice prin diverse moduri de îndoire este o altă operațiune importantă care se realizează în cadrul procesului de producție a pieselor din tablă. Presele hidraulice de îndoit tabla dispun de lungimi de lucru variate, dar și forțe de îndoire extrem de mari. De exemplu, una dintre mașinile de îndoit tabla furnizată de specialiștii de la Vigra.ro deține o forță de îndoire de cca. 220 de tone, ce poate fi aplicată pe o lungime de peste 4 metri! Astfel de mașinării extrem de performante pot fi comandate atât prin NC cât și CNC, motiv pentru care ele oferă o mare precizie.
3. Roluirea tablei
Roluirea plăcilor de tablă are drept scop prelucrarea, la rece, a foliei drepte și transformarea ei într-una cilindrică. Printre cele mai uzuale aplicații ale unui asemenea operațiuni de obținere a formelor curbe se numără realizarea de rezervoare și tuburi la instalațiile de încălzire și ventilație.
Toate aceste operațiuni principale, dar și altele secundare precum crestarea și strângerea muchiilor, sudura în puncte, etc., conferă unui produs finit plus-valoare, ce se va găsi, bineînțeles, în prețul final la raft. De altfel, odată cu dezvoltarea industriei și cererea crescută de noi modele de piese, serviciile de prelucrare a tablei au devenit tot mai digitalizate și precise, inclusiv pentru fabricare de loturi mai mici.