Președinții american și rus s-au întreținut marți, 7 decembrie – în regim de videoconferință – vreme de două ore, în principal privind situația actuală extrem de tensionată de la frontiera Rusiei cu Ucraina. Surse informate din Moscova spun că Vladimir Putin s-a lansat practic într-un contraatac față de criticile la adresa concentrării de efective militare ruse de o anvergură fără precedent la frontiera cu Ucraina. Într-un comunicat, președintele rus a informat că în discuția cu Joe Biden a criticat extinderea potențialului militar al NATO pe teritoriul Ucrainei. «NATO comite tentative periculoase de a folosi teritoriul ucrainean și desfășoară potențial militar propriu la frontiera cu Rusia», scriu serviciile de presă ale lui Putin, cerând «garanții juridice» sigure din partea Casei Albe că NATO nu va fi extins către Est.
Răspunzând amenințărilor cu noi sancțiuni americane în cazul declanșării de operațiuni militare ruse împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a răspuns că «nu trebuie aruncată responsabilitatea pentru această criză pe umerii Rusiei», fără a ține seama de comportamentul Alianței atlantice. Putin a denunțat, de asemenea, «linia destructivă a Kievului» care, în opinia sa, caută să «demonteze» acordurile din 2015 de la Minsk reprezentând un proces de pace capabil să pună capăt conflictului dintre forțele ucrainiene și cele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, dar care de ani de zile se află într-un punct mort. «Cei doi lideri, se spune în comunicatul rus, s-au înțeles să ceară reprezentanților lor la negocieri să înceapă consultări de fond asupra subiectelor sensibile».
Vladimir Putin i-a propus lui Joe Biden să anuleze toate măsurile de retorsiune ce au vizat în ultimele luni misiunile lor diplomatice, în plină tensiune între Statele Unite și Rusia. Potrivit Kremlinului, relațiile între Moscova și Washington «nu sunt într-o stare satisfăcătoare» și partea rusă propune «să se facă tabula rasa privind toate restricțiile acumulate în funcționarea misiunilor lor diplomatice, ceea ce ar permite normalizarea altor aspecte ale relațiilor bilaterale ruso-americane», se spune în comunicatul rus.
Joe Biden a adoptat o poziție fermă
În fața acuzațiilor lui Vladimir Putin, președintele american s-a situat pe o poziție foarte fermă. Joe Biden «nu a făcut promisiuni și nici concesii» în chestiunea aderării Ucrainei la NATO, a subliniat Jake Sullivan, consilierul preşedintelui pentru problemele securității naționale. «Președintele Biden consideră că fiecare țară trebuie să poată să aleagă în mod liber cu cine să se asocieze», a spus Sullivan la o întâlnire cu presa după convorbirea cu președintele Putin. Jake Sullivan a anunțat că Statele Unite sunt gata să utilizeze gazoductul Nord Stream2 prin care Rusia vrea să furnizeze Europei gaze naturale, drept mijloc de descurajare a intențiilor Moscovei de a invada Ucraina. «Dacă Vladimir Putin dorește ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaze, nu trebuie să-și asume riscul de a invada Ucraina», a avertizat Jake Sullivan, gazoductul respectiv nefiind încă în funcțiune.
Referitor la alte dosare abordate de președinții rus și american, Kremlinul menționează că ei au subliniat importanţa unei intense activități comune împotriva cybercriminalităţii, pe fondul acuzațiilor reciproce de pilotare a atacurilor informatice. Și-au exprimat de asemenea speranța în reluarea constructivă a negocierilor privind acordul internațional nuclear iranian.