Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct american, și omologul său rus Serghei Riabkov s-au întreținut îndelung luni, la Geneva, însoțiți de numeroși experți, abordând atât riscul unei invazii ruse în Ucraina, cât și problema mai generală privind arhitectura securitară europeană pe care Moscova dorește să o redeseneze printr-o dare înapoi, o retragere a NATO.
Dna Sherman a informat, într-o declarație oferită telefonic presei, că în cadrul discuțiilor a evocat eventuale limitări reciproce la rachete și manevrele militare în Europa, dar a reiterat avertismentele occidentale în cazul unei invazii ruse în Ucraina. «Noi, a spus dna Sherman, am prezentat un număr de idei de la care țările noastre ar putea ajunge la adoptarea unor măsuri reciproce conforme intereselor noastre de securitate și susceptibile să amelioreze stabilitatea strategică». A adăugat că a propus continuarea în curând a acestor negocieri, cu scopul de a se intra în detalii, în special privind desfășurarea rachetelor.
O cerere de «dezescaladare» a rămas fără răspuns
Washingtonul, a mai informat presa, a prevenit totuși Moscova că «politica porților deschise» a NATO va continua, în ciuda solicitării Rusiei de a i se da garanții scrise că va fi evitată în viitor aderarea Ucrainei la NATO. «Noi suntem fermi în opoziția noastră la propunerile de securitate ale Moscovei, pur și simplu inacceptabile în Statele Unite… Noi nu vom autoriza pe nimeni să blocheze politica porților deschise a NATO», a insistat dna secretar de stat adjnct american. Ea a explicat de asemenea că i-a reiterat omologului sau rus că o invazie în Ucraina va antrena «costuri semnificative», «enorme» pentru Rusia din partea Occidentului și a precizat că Washingtonul nu intenționează să poarte negocieri privind dosarul ucrainean fără prezența Kievului și pe cel al securității europene fără europeni.
Rusia nu a dat, la Geneva, un răspuns imediat cererii americane privind o «dezescaladare» la frontiera cu Ucraina, a constatat dna Sherman cu regret. În opinia sa, Moscova ar fi putut angaja dezescaladarea în ultimele săptămâni, trimițând în cazărmi soldații mobilizați la linia de frontieră cu Ucraina.
Rusia «nu are intenția» să atace Ucraina
Negociatorul șef rus a mers în declarația sa pe cunoscuta-i poziție, dând asigurări că Rusia «nu are intenția» să atace Ucraina. A ținut totodată să releve «seriozitatea» cu care americanii tratează cererile Rusiei privind garantarea securității față de NATO. Noi, a spus Serghei Riabkov, am explicat colegilor americani că nu avem planuri, nici intenția de a ataca Ucraina, neexistând astfel motiv de teamă de o escaladare a situației. El a salutat de asemenea seriozitatea cu care partea americană a privit cererile Rusiei în domeniul securității sale, în primul rând cererile Rusiei de a nu se ajunge la lărgirea NATO înainte de toate la țări foste sovietice pro-occidentale, precum Ucraina și Georgia. «Avem impresia, a spus Riabkov, că partea americană a luat în serios propunerile ruse» , subliniind că, în opinia sa, «situația nu este disperată». Dar, a adăugat el, «nu trebuie subestimate riscurile legate de o agravare a evoluției confruntării… Noi cerem Statelor Unite să dea dovadă de o responsabilitate maximală», a spus Riabkov. «Este nevoie de un gest adevărat în direcția Rusiei și el trebuie să vină din partea NATO», a insistat el, susținând că Ucraina nu trebuie să se alăture Alianței atlantice. În opinia lui Riabkov, concesiile în favoarea Rusiei trebuie să intervină «rapid», iar procesul negocierilor «nu trebuie să dureze luni și ani».