Consiliul Uniunii Europene a fost de acord cu amânarea Brexitului pentru 31 ianuarie 2020, a anunţat preşedintele Consiliului, Donald Tusk, într-un mesaj postat pe Twitter, luni, potrivit b1.ro.
Data de 31 ianuarie 2020 nu este, însă, chiar fixă. Conform unui document consultat de The Guardian, Marea Britanie are opţiunea părăsirii Uniunii Europene chiar a doua zi după ce aprobă un acord de Brexit. Acest lucru înseamnă că, în situaţia în care parlamentul britanic aprobă acordul de brexit pe data de 29 noiembrie (spre exemplu), atunci Regatul Unit va putea părăsi Uniunea Europeană pe 30 noiembrie. Informația făcută publică de The Guardian a fost, de altfel, confirmată și de Donald Tusk, în mesajul postat pe Twitter.
De asemenea, documentul consultat de The Guardian stipulează faptul că Uniunea Europeană nu va mai renegocia acordul de Brexit. Aceasta prevedere poate, însă, fi privită cu foarte mult scepticism întrucât Bruxelles-ul a mai spus de două ori până acum exact acelaşi lucru şi de fiecare dată acordul a fost renegociat pe alocuri.
Nu în ultimul rând, în situaţia în care parlamentul britanic aprobă acordul în luna noiembrie (spre exemplu), prevederile încep să producă efect începând cu data de 1 a următoarei luni, în cazul de față decembrie. În situaţia în care acordul este ratificat în decembrie, atunci începe să producă efecte pe 1 ianuarie 2020.
Marii Britanii i se mai solicită să trimită la Bruxelles şi un comisar european, un lucru pe care guvernul condus de Boris Johnson a precizat că nu îl va face – legal vorbind, este obligat să o facă întrucât Regatul Unit încă este stat-membru UE.
De urmărit vor fi evenimentele din Marea Britanie. Clasa politica britanică (mai ales parlamentul) va trebui să decidă dacă vor fi organizate alegeri anticipate şi dacă se va vota acordul de Brexit.