Un proiect de embargou asupra petrolului și produselor petroliere, eșalonat, dar total până la finele acestui an, a fost prezentat în Parlamentul European de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Concret, proiectul prevede oprirea treptată a achizițiilor europene de petrol, de-a lungul unei perioade de șase până la opt luni, până la finele anului 2022. “Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, deci într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și, în același timp, să fim foarte atenți să minimizăm impactul asupra pieței globale”, a declarat von der Leyen.
Comisia Europeană a finalizat marți propunerea sa pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, cu scopul evident de a lipsi Rusia de mijloace financiare necesare finanțării războiului contra Ucrainei. Sunt prevăzute excepții pentru Ungaria și Slovacia, țări dependente în totalitate de petrolul și gazele din Rusia, care își vor continua achizițiile prin oleoducul Drujba și în 2023. ”Ansamblul procesului de înlocuire va necesita mai mulți ani, dar eu voi insista asupra menținerii exceptărilor” mai sus menționate, a declarat ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik, pentru presa națională.
Alte sancțiuni
În afara petrolului, noul pachet de sancțiuni privește Sberbank, principalul creditor al Rusiei, precum și alte trei bănci, adăugând-o astfel la cele care au fost deja excluse din sistemul de mesagerie SWIFT. “Scoatem Sberbank din SWIFT – de departe cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante. Prin aceasta, lovim bănci care sunt esențiale pentru sistemul financiar rusesc și pentru capacitatea lui Putin de distrugere”, a declarat Ursula von der Leyen. Domnia sa a anunțat, de asemenea, propunerea de interzicere a posturilor de radio și TV rusești de pe frecvenţele europene, scopul urmărit fiind accentuarea izolării Moscovei. Pe un ton ferm, aplaudată de europarlamentari, dna von der Leyen a anunțat că planul de noi sancțiuni privește mai mulți militari ruși de rang înalt vinovați de crime de genul celor de la Bucea. Se vor confrunta cu înghețarea activelor UE și interdicții de călătorie, fără a da nume. “Nu veți scăpa nepedepsiți!”, a avertizat ea.
Poziții diferite în cadrul Uniunii Europene
Planul Comisiei este acum dezbătut de țările membre ale UE, dintre care unele sunt foarte dependente de petrolul rusesc și care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că se acționeză prea repede pentru eliminarea acestuia.
Slovacia, care este, ca Ungaria, dependentă aproape 100% de combustibilul rusesc, a declarat că va avea nevoie de mai mulți ani, transmite Euractiv. Rafinăria slovacă este proiectată pentru a funcționa cu petrol rusesc și ar trebui să fie revizuită în profunzime sau înlocuită pentru a face față importurilor din altă parte – un proces costisitor și de lungă durată. S-a aflat că Bulgaria și Republica Cehă ar putea, de asemenea, să fie exceptate de la sancțiuni.