Începând de miercuri, Comisia Europeană așteaptă o serie de termene limită pentru a decide dacă Apple, Meta și Google încalcă legile UE privind concurența digitală; decizii care, cel puțin pe hârtie, ar putea vedea companiile lovite cu amenzi de până la 10% din veniturile lor la nivel mondial, potrivit Politico.
În ultimele săptămâni, Digital Markets Act al blocului a fost criticat virulent de președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, care a spus că echivalează cu „extorcare de peste mări” a companiilor americane. Pe măsură ce Trump escaladează un război comercial global, Casa Albă a mers atât de departe încât a amenințat cu tarife suplimentare ca răspuns la reglementarea tehnologică a UE.
Dar mâinile Comisiei sunt legate. Pe 19 martie, Comisia trebuie să transmită către Apple exact cum ar trebui să-și deschidă produsele și serviciile în fața rivalilor.
În mod normal, acest lucru ar fi necontroversat; un pas procedural pentru a determina o companie să respecte o nouă lege. Dar orice decizie de a cenzura Big Tech în temeiul DMA riscă să îl enerveze pe Trump, care săptămâna trecută a numit Apple „o companie grozavă”.
După aceea, lucrurile devin serioase, deoarece Comisia începe să se confrunte cu termenele limită pentru a încheia mai multe investigații de nerespectare de un an împotriva Apple, Meta și Google.
Oficialii UE au promis în repetate rânduri că deciziile vor veni în curând, cel puțin pentru Apple și Meta, stimulate de plângeri ale unor utilizatori precum Epic Games și Spotify, care spun că eforturile Big Tech până în prezent sunt insuficiente.
„Comisia s-ar confrunta cu multe critici dacă ar fi percepută că adoptă o abordare în mod deliberat „soft” din motive geopolitice”, spune Zach Meyers, director de cercetare la Centrul pentru Reglementare în Europa.
Conștientă de geopolitica încărcată, conducerea executivului a căutat în ultimele săptămâni să atenueze tensiunile insistând că abordarea sa nu este antiamericană. „[DMA] nu vizează companiile americane”, au scris comisarii europeni Teresa Ribera și Henna Virkkunen unui parlamentar american la începutul acestei luni, subliniind că scopul UE „este să asigure conformitatea, nu să emită amenzi”.
În prezent, UE are șase dosare deschise împotriva Apple, Meta și Google pentru nerespectarea diferitelor părți ale DMA.
Ținta principală este Apple, care se confruntă cu trei investigații pentru nerespectarea DMA, pe lângă ordinul Comisiei de a-și deschide dispozitivele rivalilor.
Săptămâna viitoare, Comisia urmează să finalizeze una dintre aceste probe – în regulile Apple pentru magazinul său de aplicații. Dezvoltatorii de aplicații susțin că regulile actuale îi împiedică în mod nedrept să îndepărteze clienții de sistemul de plată Apple și de taxele pe care compania le percepe dezvoltatorilor.
Două persoane familiare cu cazul, care au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu au voie să dezvăluie detalii, au spus că Apple s-ar confrunta probabil cu o decizie de nerespectare a prevederilor sale anti-direcționare, care ar putea veni cu o amendă pentru comportamentul din trecut.
Următoarele piese de domino care vor cădea vor fi o investigație asupra regulilor de plată sau consimțământ ale Meta, pe care Comisia ar trebui să le încheie în următoarele câteva săptămâni, și o a doua investigație Apple asupra unui set mai larg de probleme legate de magazinul său de aplicații, care urmează să fie finalizată în această vară.
Răspunsul Apple la o a treia investigație privind regulile browserului său este în prezent evaluat de Comisie, modificările recente fiind salutate de utilizatori, a declarat liderul DMA al Comisiei, Alberto Bacchiega, în cadrul unei audieri de luni. Și Google continuă să se confrunte cu două probe în serviciul său de căutare verticală și magazinul său de aplicații.