Un ales norvegian, populist anti-imigrație, îl propune pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru pace

Donald Trump a primit cu „mare entuziasm” informația referitoare la propunerea făcută de deputatul norvegian Christian Tybring Gjedde, reprezentant al Partidului Progresului FrP (dreapta populistă anti-imigrație). Acesta din urmă și-a argumentat propunerea prin rolul jucat de președintele american în realizarea acordului de normalizare a relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite și în apropierea – actualmente de fapt în suspensie – cu Coreea de Nord.

Sigur, spun jurnaliștii acreditați la Washington, propuneri pot fi făcute, dar nu este obligatoriu sau sigur că vor fi acceptate de Institutul Nobel.

Bucurie mare în familie

Jared Kushner, ginerele și consilierul pentru politică externă al președintelui, a salutat – în cadrul unei conferințe de presă – propunerea omului politic norvegian.

„Este un lucru realmente formidabil… Un astfel de premiu a fost dat lui Obama”, a reamintit Kushner.

Reamintim că, nu o dată, Donald Trump a făcut declarații în care a susținut că prestigiosul premiu a fost dat pe nedrept predecesorului său Barack Obama. „Eu, susținea într-o astfel de declarație din septembrie 2019, aș putea obține Premiul Nobel pentru pace pentru o mulțime de lucruri dacă el ar fi atribuit în mod corect, ceea ce nu este cazul… I l-au dat lui Obama imediat după venirea sa la putere, fără că el să cunoască motivul pentru care l-a primit”.

Întrebat de Agenția France Presse (citată de „Le Point”) care sunt motivele inițiativei sale, Christian Tybring-Gjedde a afirmat că miliardarul american merită un astfel de premiu „mai ales dacă se face o comparație cu alți laureați din trecut”. Pentru Acordul de la Camp David din 1978 sau cel de la Oslo din 1993, spune alesul norvegian, Premiul Nobel a fost conferit protagoniștilor. „Ori, și acordul realizat de Donald Trump este la fel de revoluționar pentru Orientul Mijlociu”. „Nu personalitatea contează la acordarea unui astfel de premiu, ci ceea ce persoana a făcut realmente pentru instaurarea păcii în lume”, a ținut să sublinieze Christian Tybring-Gjedde.

În afara lui Barack Obama, alți trei președinți americani au primit Premiul Nobel pentru pace: Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson și Jimmy Carter.

De regulă, Institutul Nobel nu comentează candidaturile ce-i sunt propuse, așa cum s-a întâmplat și în acest caz. Dar, reamintește „Le Point”, unii din cei 5 membri ai comitetului care atribuie premiul au făcut declarații negative referitoare la Donald Trump.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW