Luni și marți se desfășoară la Bruxelles un summit european extraordinar pe agenda căruia se află în principal războiul din Ucraina, problemele securității europene și perspectiva unei crize alimentare mondiale. Este, au remarcat de la început comentatorii politici europeni, un Consiliu European sub tensiune. La el sunt abordate probleme ”grele” legate de necesitatea urgentă a ajutorării Ucrainei în ducerea războiului, precum și în vederea reconstrucției țării. Sunt dezbătute de asemenea chestiuni legate de capacitățile de apărare ale UE, de securitatea alimentară și de securitatea în plan energetic. Ambiția Uniunii Europene, spune analistul politic Valerie Gas de la RFI, este clară: să preia conducerea în susținerea Ucrainei, fie că este vorba de ajutoarele urgente necesare combaterii ofensivei ruse, fie despre reconstrucția pe termen lung a acestei țări. Acest summit extraordinar va permite deci liderilor europeni discutarea în special a propunerilor Comisiei europene de a acorda Ucrainei un împrumut în valoare de 9 miliarde de euro. Este vorba, deci, de un împrumut, și nu de o donație, pentru a nu transmite un semnal negativ pe pieţe, se susține la Elysée. Dar, acest summit trebuie să permită realizarea de progrese în privința unor subiecte extrem de sensibile: dependența de energiile fosile ruse, securitatea alimentară pusă în pericol ca urmare a încetării exporturilor de grâu, precum și reconstituirea stocurilor de arme europene. În legătură cu aceste subiecte, anturajul lui Emmanuel Macron, a cărui țară deține încă, în aceste zile, președinția semestrială a Consiliului European, se declara mulțumit că ideile apărate de Franța înregistrează progrese, în special cea a achizițiilor în comun. Numai că președinția semestrială franceză ia sfârșit la 1 iulie și ideea lui Macron vizând crearea unei ”comunități politice europene” deschisă către Ucraina va încerca în continuare s-o explice partenerilor săi.
Viktor Orban pune frâne sancționării Rusiei
Dosarul care supără este al șaselea pachet de sancțiuni contra Rusiei. ”Ungaria nu este în poziția de a accepta al șaselea pachet de sancțiuni câtă vreme negocierile nu vor soluționa toate problemele în suspensie”, i-a scris Viktor Orban președintelui Consiliului European, Charles Michel, în urmă cu o săptămână. Budapesta a refuzat embargoul asupra hidrocarburilor ruse. Pentru găsirea unui compromis și a salva unitatea UE, negocierile au durat întreaga săptămână trecută și ele continuau inclusiv luni dimineață, până la deschiderea, după-amiază, a summitului. Ministrul german al Economiei consideră că unitatea Uniunii Europene ”se dezagreghează” în privința petrolului, deși șeful diplomației europene, Josep Borrell, declara luni că va exista un acord al ”celor 27”. În opinia sa, războiul din Ucraina va fi lung și trebuie continuate presiunile asupra Rusiei și ajutorarea Ucrainei pentru a putea lupta. Este avută în vedere propunerea privind 800 milioane euro și patru ani de derogare, în loc de doi. Aceasta este cerința Ungariei pentru a renunţa la petrolul rus care, de fapt, reprezintă 65% din necesarul propriu. Premierul Orban cere acești bani pentru adaptarea rafinăriilor ungare la alte tipuri de petrol decât cel rusesc, iar pe de altă parte, pentru mărirea oleoducului Adria ce vine din Croația.
În spatele acestor chestiuni tehnice, relevă corespondentul RFI, se ascund mize economice, dar și politice sau de altă natură, întrucât situația actuală este, sub aspect financiar, favorabilă Ungariei, permițându-i să furnizeze populației energie la prețuri scăzute.
Compromisuri
Numeroase compromisuri se află pe masa dezbaterilor Consiliului European ce are loc la Bruxelles. Principalul se referă la excluderea temporară a embargoului asupra petrolului furnizat de Rusia prin oleoducul Drujba, sancționate fiind doar aprovizionările maritime. Acestea din urmă reprezintă o treime din totalul achizițiilor, față de două treimi primite din oleoducul Drujba, care aprovizionează de asemenea Cehia și Slovacia. În ciuda acestor concesii, în ajunul actualului Consiliu European nu era întrevăzut ca posibil un acord final. Mai ales că examinarea definitivă a celui de-al șaselea pachet european de sancțiuni contra Rusiei nu este prevăzută decât la summitul european din luna iunie.