Președinții nord-coreean Kim Jong-un și cel chinez, Xi Jinping, s-au angajat ca relațiile lor să intre «într-o nouă fază». O dorință exprimată în presă din ambele țări cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea tratatului bilateral de prietenie. «În ciuda complexității fără precedent în ultimii ani a situației internaționale, scrie Kim Jong-un într-un mesaj adresat lui Xi Jinping (citat de agenția nord-coreeană de presă KCNA), camaraderia plină de încredere și prietenia militantă între țările noastre se consolidează cu fiecare zi». Liderul nord-coreean insistă în continuare asupra importanței tratatului semnat acum 60 de ani, subliniind importanţa lui «pentru asigurarea păcii și stabilității în Asia și în restul lumii într-un moment în care forțele ostile sunt mai disperate ca oricând în acțiunile lor obstrucţioniste». În răspunsul său, Xi Jinping cheamă la «o cooperare prietenească bilaterală la un nou nivel, în avantajul ambelor noastre țări și al ambelor noastre popoare».
Presa internațională reamintește în aceste zile faptul că Beijingul este de multă vreme principalul susținător economic și diplomatic al Coreei de Nord. Acest sprijin datează încă din perioada războiului din Coreea (1950-1953), când Mao Zedong a trimis milioane de «voluntari» să lupte împotriva forțelor ONU și americane. La 11 iulie 1961, cele două țări au semnat un tratat de prietenie, cooperare și asistență mutuală. Relațiile lor au evoluat de-a lungul deceniilor, marcate în special de ambițiile din ce în ce mai puternice ale nord-coreenilor în domeniul armelor nucleare, pe care ei le consideră necesare pentru a se apăra în fața Statelor Unite. Surse informate din ambele capitale confirmă că cei doi vecini și-au întărit și mai mult alianța mai ales după eșecul discuțiilor dintre Pyongyang și Washington privind programul nuclear în peninsula coreeană.
«Un mariaj de conveniență»
Tonul mesajelor dintre Kim și Xi, scriu AFP și «Le Figaro», contrastează cu starea relațiilor dintre cei doi lideri în urmă cu câțiva ani. Abia în martie 2018 Kim Jong-un, care i-a succedat tatălui său (în 2011), face o vizită la Beijing. Ei s-au întâlnit, în total, de cinci ori. Acum, în contextul impasului diplomatic legat de denuclearizarea peninsulei coreene și al degradării relațiilor dintre Beijing și Washington, acest schimb de mesaje – spun experții politici – se vrea o demonstrație în fața americanilor privind calitatea relațiilor nord-coreenilor cu China, dovada existenței unui «mariaj de conveniență». De-a lungul anilor după războiul coreean, între cele două țări au existat numeroase dezacorduri, ceea ce ne duce la concluzia că nu vor avea niciodată încredere deplină reciprocă. Dar, spun analiști de la «Le Figaro», ei au nevoie unul de celălalt în fața Statelor Unite.