Echipele de salvare și echipe de cetățeni voluntari continuau vineri operațiunile de depistare și salvare a supraviețuitorilor seismelor din Turcia și Siria. În Turcia, au relatat corespondenți de presă străini și români au descris minuni petrecute vineri, chiar dacă seismele au avut loc luni și de atunci, spun seismologii, au avut peste 1.000 de replici, unele cu magnitudine ce s-au apropiat de 5 grade pe scara Richter. Și vineri au mai fost scoși din dărâmături supraviețuitori. Ajutoarele umanitare curg spre zona calamitată din Turcia, mai puțin în cea din nordul Siriei, unde sub dărâmături par să se mai afle supraviețuitori ori trupuri deja neînsuflețite, din lipsă de echipe de salvare calificate.
Potrivit OMS, în afara marelui număr de răniți, 23 milioane de persoane sunt potențial expuse. Organizația Mondială a Sănătății se teme de izbucnirea unei crize sanitare majore, ceea ce ar putea cauza noi nenorociri, chiar mai multe decât seismul. Organizațiile umanitare se tem cel mai mult de propagarea holerei, reapărută deja în Siria. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că se află deja în drum spre zonele turce și siriene lovite de cutremure. Încă de joi, relatează jurnaliști de la France Presse, șase camioane încărcate în special cu materiale și produse de întreținere – cuverturi, saltele, corturi, materiale necesare operațiunilor de salvare, lămpi solare – au intrat până la urmă, cu întârziere mare, pe teritoriul sirian, venind din Turcia, via Bab al-Hawa, sub egida Organizației internaționale a migrațiilor. OIM precizează că aceste ajutoare acoperă nevoile a cel puțin 5.000 de persoane sinistrate. Livrările de joi vor fi urmate de convoaie mai importante pentru ajutorarea sinistraților din nordul Siriei. Un oficial al ONU a avertizat că ajutoarele din partea Națiunilor Unite – în pofida sancțiunilor internaționale contra regimului Assad – vor permite hrănirea a 100.000 persoane, vreme de o săptămână. Este acum așteptată sosirea ajutoarelor din partea Uniunii Europene ”pentru sirienii sinistrați”.
Un prilej pentru Bashar al-Assad de a ieși din izolare
Aceste prime convoaie de ajutoare internaționale destinate zonelor rebele din nord-vestul Siriei (opuse regimului lui Assad) sunt gestionate în mare parte de ONU, dar nu numai. Și alte țări care au rupt relațiile cu autoritățile siriene începând din 2011, când a izbucnit războiul, au anunțat disponibilitatea de a ajuta umanitar și financiar sirienii din zona calamitată. Seismele cu nenorocirile provocate de ele par să determine relansarea relațiilor unor țări din Golf cu regimul lui Bashar al-Assad. Arabia Saudită a anunțat lansarea unui pod aerian pentru transportarea de diverse materiale în zona sinistrată. În acest scop au fost deblocate 100 milioane de dolari. Emiratele Arabe Unite au reînnoit și ele contactele în vederea acordării de asistență persoanelor lovite de catastrofă. Libanul va trimite o delegație la Damasc, o premieră din 2011 până în prezent. Chiar și Qatarul, cel mai critic la adresa regimului Assad, s-a angajat să vină în ajutorul sinistraților sirieni. În privința Occidentului, țările care condamnă regimul lui Assad au promis ajutoare, dar o vor face prin ONG-uri aflate deja la locul dezastrului sau prin ONU. Vin de asemenea cu ajutoare Rusia, Iranul și China, țări aliate ale lui Assad.
Cei … cu mansardari peste mansardari / blocurile vechi di la noi, ci fac : o tulesc ?!