20.4 C
București
joi, 13 mai

Un nou capitol în istoria Statelor Unite. Joe Biden a devenit oficial al 46-lea președinte american

Pentru cine a avut prilejul să participe la precedente ceremonii de învestitură ale unor președinți ai Statelor Unite, cea din 20 ianuarie 2020 la care a fost oficializată președinția lui Joe Biden a fost una specială, precedată de evenimente post-electorale fără precedent în istoria acestei țări.

Ce este de reținut de la această ceremonie, marcată de existența unei grave pandemii de Covid-19, dar și de teama reizbucnirii unor violenţe comise de partizani ai fostului președinte :

– Ceremonia s-a desfășurat la Capitoliu, clădirea în care își are sediul Congresul american, invadată la 6 ianuarie de partizanii lui Trump. Circa 30.000 militari ai Gărzii naționale au fost mobilizați în Washington, baricadat de teama unor noi bulversări.

– Fapt inedit în ultimii 150 de ani: un președinte care nu a reușit să obțină și al doilea mandat a fost absent de la transferul de putere. După ce vreme de mai multe săptămâni a refuzat să-și recunoască înfrângerea în alegeri, Donald Trump a ales, simplu, doar să ureze „noroc și succes” administrației Biden.

– De la începutul mandatului, Joe Biden promite să acționeze rapid. A anunțat deja că are în vedere luarea, imediat, a 17 măsuri prezidențiale pentru repararea unora dintre acțiunile predecesorului său, angajând în special revenirea urgentă a Statelor Unite în acordul climatic de la Paris și în OMS. Joe Biden dorește de asemenea suspendarea construirii zidului dorit de Trump la frontiera cu Mexicul.

– Ziua de 20 ianuarie 2020 va rămâne, de asemenea, în cărțile de istorie, pentru ascensiunea, pentru prima oară în Statele Unite, a unei femei în funcția de vicepreședinte al primei puteri mondiale. Kamala Harris, 56 ani, este totodată prima persoană de culoare și de origine indiană care ocupă această funcție.

– Un discurs al lui Joe Biden- radical diferit de discursuri ale predecesorilor, influențat de noul context intern și internațional

Elegant, fără să facă vreo aluzie la predecesorul său, Joe Biden a dorit și a pus un accent special pe importanţa în acest moment a unității americanilor în fața provocărilor din acest moment complicat intern și extern prin care trece America. A fost, în opinia unor comentatori, un discurs „pastoral”, chemând americanii să se roage pentru ieșirea din dificultățile mari cauzate înainte de toate de pandemia de coronavirus. Le-a cerut invitaților să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși de virusul ucigaș.

„Azi, și-a început Biden discursul, este sărbătoarea Americii, a democrației, o zi a speranței și a reînnoirii. Oamenii au auzit și vor auzi cât de prețioasă și fructuoasă este democrația.Iar de data aceasta, la noi a învins democrația. În acest loc unde a fost atacat fundamentul națiunii (referire la violențele din 6 ianuarie – nn) suntem uniți și are loc un transfer pașnic al puterii”; „Cu unitate, a continuat Biden, noi vom putea face lucruri mari, vom învinge virusul, vom lupta împotriva injustiției rasiale și vom face în așa fel ca Statele Unite să devină o forță de bine în lume”.”Numai uniți vom merge mai departe, a insistat Biden, deoarece avem multe lucruri de făcut, multe lucruri de reparat, de construit și mult de câștigat. Noi vom fi judecați în funcție de modul în care vom rezolva problemele cu care se confruntă America”.

În cuvinte încărcate de emoție, Biden a promis „să lupte la fel de dur atât pentru cei care l-au votat, cât și pentru cei ce nu l-au votat. Avem nevoie unii de alții pentru a traversa această iarnă sumbră” și a pus în gardă împotriva riscului „unei faze și mai mortale a virusului”... „Cer fiecărui american să mi se alăture…Fără unitate nu există decât furie și haos…Viața politică nu trebuie să fie un incendiu care distruge totul în calea sa. Vă invit să reîncepem să muncim împreună, să ne înțelegem, să ne respectăm”. A chemat de asemenea la respingerea unei culturi în care faptele „sunt manipulate și chiar inventate”, avertizând că „forțele care încearcă să divizeze sunt reale, profunde”.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Joseph Robinette Biden Jr. – al 46-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii. 4 MARY, 6 CHRIST, 6 ELIJAH; 4+6=10 GESU CRISTO, 10 ELIA; 4×6=24 ELIAS TISBITA.

  2. Politica 11/8 Hristos Dumnezeu 11/8; P.O.LI.T.ICA. P-Public, O-Ordine, LI-Ilie, T-Tisbitul, ICA-Cai. Ordinea publica de la Caii(politicienii) Lui Hristos Dumnezeu si Ilie Tisbitul (definitie cereasca).
    PRI.MAR.UL. PRI.UL.-Prietenul, MAR-Mare. Prietenul cel mare.
    STA.PAN.UL. STA.UL.-Satul, PAN-Painea. Painea satului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW