Un nou incident implicând o victimă afro-americană și poliție agită Statele Unite

Manifestaţii violente la Kenosha, Minneapolis și New York

Victima, Jacob Blake, aflată în stare gravă, a fost împușcată duminică în spate fără motiv, de către un polițist. A fost spitalizat și rapid operat. Incidentul a avut loc în localitatea Kenosha, din statul Wisconsin, provocând revolta populației de culoare, mobilizată imediat într-o nouă mișcare de revoltă față de tratamentul aplicat de forțele de poliție cetățenilor din minoritățile naționale.

Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie, i-a cerut guvernatorului democrat al statului Wisconsin să declanșeze „o anchetă imediată, serioasă și transparentă, iar polițiștii vinovați să răspundă pentru actele lor”.

Autoritățile au dispus plasarea polițiștilor implicați în incident în „concediu administrativ” și declanșarea unei anchete. Imagini luate de către un martor ocular cu telefonul portabil arată un bărbat de culoare alergat de doi polițiști. Unul dintre ei reușește să-l prindă pe afro-americanul urmărit în momentul în care încerca să intre în automobilul său, în care se aflau și cei trei copii ai săi și a deschis focul, provocându-i bărbatului de culoare mai multe răni în spate. S-a aflat că cetățeanul respectiv fusese chemat să calmeze o dispută familială, între două femei.

Difuzate prin rețelele de socializare, imaginile prezentând incidentul amintit au dus la mobilizarea, duminică seară, la locul incidentului, a unei mulțimi furioase de cetățeni afro-americani (potrivit unor evaluări, peste o mie de persoane), dornici să pedepsească polițiștii care l-au împușcat, în fața copiilor săi, pe Jacob Blake. Înfruntări violente au avut loc toată noaptea de duminică spre luni între protestatari și forțele de poliție, au fost provocate incendii, au fost arse mai multe vehicule. Luni noaptea, autoritățile locale au decretat încetarea focului, prelungită până marți. Luni seară, circa o mie de manifestanți au mărșăluit în jurul tribunalului din Kenosha scandând: „Nu este dreptate, nu va fi pace!”.

Proteste și în alte orașe americane

Revolta s-a extins și în alte orașe americane. La Minneapolis, unde nu demult a fost ucis George Floyd, o mulțime de manifestanţi afro-americani au ars drapele americane. Mai multe sute de afro-americani au protestat și la New York, unde a fost scandat numele lui Jacob Blake.

Lansând apelul la o manifestație pașnică, guvernatorul democrat al statului Wisconsin, Tony Evers, a anunțat că 150 militari ai Gărzii naționale sunt mobilizați în orașul Kenosha pentru a restabili ordinea. Adjunctul său, afro-americanul Mandela Barnes, a declarat că Jacob Blake a fost împușcat sub ochii copiilor și a susținut că nu a fost vorba de un accident, ci de „o violență ordinară aplicată multora dintre noi”. Guvernatorul Tony Evers a anunțat convocarea pentru săptămâna viitoare a unei sesiuni extraordinare a parlamentului local în vederea adoptării unor măsuri privind „responsabilitatea și transparența forțelor de poliție”. Joe Biden i-a cerut lui Tony Evers „o anchetă imediată, serioasă și transparentă, iar polițiștii vinovați să răspundă pentru actele lor”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW