Guvernul indian a anunțat luni revocarea autonomiei constituționale a Jammu-et-Casmir, precum și dezmembrarea acestei regiuni ce face de decenii obiectul unei dispute teritoriale între cele două puteri nucleare – India și Pakistan. Este unanimă opinia analiștilor politici cunoscători ai dosarului Caşmirului că este vorba de o decizie explozivă ce vizează plasarea acestei regiuni revendicate de Pakistan sub tutela mult mai directă a autorităților de la New Delhi.
Aceste măsuri, s-a aflat chiar din surse indiene, au fost pregătite în cel mai mare secret de către naționaliștii hinduși ai actualului premier indian Narendra Modi, care, printr-un decret prezidențial, a abolit, cu efect imediat, un statut special al Statului Jammu-et-Casmir, regim consfințit în Constituția indiană. Potrivit noului decret, New Delhi era autorizat să legifereze doar în materie de apărare, politică externă și comunicații în regiune. Restul revenea Adunării legislative locale. Guvernul indian a prezentat de asemenea Parlamentului indian un proiect de lege privind divizarea Caşmirului, operându-se separarea părții orientale budiste a Caşmirului (Ladakh). Restul teritoriului își va pierde statutul de stat federal și va intra sub administrația directă a autorităților de la New Delhi.
O «zi neagră» pentru opoziția din Cașmir
Responsabili politici din Cașmir și lideri ai opoziției au calificat evenimentul drept «zi neagră pentru democrația indiană». O mare îngrijorare a provocat această rescriere a Constituției țării fără o dezbatere parlamentară sau publică. Pakistanul, în contradicție istorică cu India (de circa 7 decenii) privind statutul Caşmirului, a condamnat revocarea autonomiei regiunii Cașmir și a avertizat că va face «tot ce-i stă în puteri pentru a combate aceste măsuri ilegale» ale guvernului de la New Delhi, cu care se află în litigiu teritorial legat de această regiune. De teama unor posibile tulburări, autoritățile indiene au desfășurat în ultimele zece zile peste 80.000 de paramilitari suplimentari în zona Srinagar, cu populație majoritar musulmană, foarte atașată de autonomia specială de care Caşmirul a beneficiat până acum. Luni, transmit corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, populația Caşmirului era totalmente ruptă de restul lumii, mijloacele de comunicații fiind blocate, deplasările și reuniunile interzise, iar școlile închise. Sunt momente complicate acum în Cașmir, au relatat corespondenții de presă. A nu se uita că în conflict sunt două puteri nucleare.