Un summit european consacrat unei mai bune coordonări a luptei contra Covid-19

Un summit european – în regim video – cu participarea șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene are loc joi și vineri, cu o agendă de mare actualitate: pandemia de Covid-19 și o mai bună coordonare a luptei împotriva pandemiei și găsirea de soluții pentru impulsionarea campaniei de vaccinare. Surse din Bruxelles remarcă în comentariile lor referitoare la agenda acestui summit faptul că această întâlnire are loc pe fondul unei „diversități” a pozițiilor „celor 27”.

În primul rând, în chestiunea frontierelor. Odată cu creșterea numărului și puterii de contaminare a variantelor coronavirusului, mai multe țări, între care Germania, Danemarca, Belgia, Finlanda, Suedia și Ungaria, au adoptat măsuri foarte restrictive, împotriva cărora s-a pronunțat zilele trecute Comisia Europeană, reproşând blocarea liberei circulații în Europa. La actualul summit, unul dintre obiectivele prioritare este găsirea unei soluții pentru a se ajunge la reguli „colective” în privința regimului instituit la frontierele dintre statele UE.

Absența unanimității în chestiunea certificatelor de vaccinare

Deosebiri de poziții între statele UE sunt și în problema certificatelor de vaccinare. Este vorba de un dispozitiv promovat de Cipru și Grecia, care doresc să-și salveze sezonul turistic din acest an. Guvernul grec susține ideea conform căreia orice persoană vaccinată anti-coronavirus și deține un „pașaport medical” va avea dreptul să călătorească în ansamblul Uniunii. Nu toți membrii UE sunt însă de acord cu această propunere.

Apoi, se știe deja că mai multe state europene, între care Franța, așteaptă confirmarea că toate vaccinurile permit realmente eliminarea riscului de contaminare, precum și garanții asupra duratei imunității date de vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Până la un punct, statele membre sunt de acord, respectiv ca certificatul medical să fie pus la punct la nivel european, pentru evitarea adoptării de măsuri singulare.

Foto: By Alberto Giuliani – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90816712

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW