Reunite la Montevideo, 13 țări europene și latino-americane au cerut o ieșire din criza venezueleană, negociată între Maduro și Guaido. A fost stabilit un termen de trei luni în care să se ajungă la un acord privind organizarea unor alegeri prezidențiale anticipate.
O reuniune internațională a avut loc începând de joia trecută în capitala Uruguayului, Montevideo, ce a vizat găsirea unei ieșiri negociate a gravei crize politice din Venezuela. Au participat țările membre ale așa-numitului Grup de contact internațional pentru Venezuela, alcătuit din opt state membre ale UE (Germania, Franța, Regatul Unit, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Italia) și cinci țări latino-americane (Uruguay, Costa Rica, Bolivia, Ecuator, Mexic). În documentul final semnat de participanții la reuniune, cu excepția Mexicului și a Boliviei, grupul respectiv lansează un apel la o abordare internațională comună pentru susținerea unei «rezolvări pașnice, politice, democratice și pur venezuelene» a crizei, «excluzând folosirea forței, organizând alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile, în acord cu Constituția Venezuelei». «Este fundamentală evitarea violenței interne și a unei intervenții externe», a insistat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, subliniind urgența găsirii unei soluții pentru evitarea riscului unei destabilizări nu doar în regiunea respectivă.
Grupul de contact internațional și-a stabilit un termen de trei luni pentru a ajunge la un acord privind organizarea de alegeri prezidențiale și demararea unui dialog în vederea găsirii unei soluții negociate pentru criza venezueleană.
Refuzul lui Juan Guaido
Nicolas Maduro, care la începutul săptămânii a respins ultimatumul dat de Uniunea Europeană în care i se cerea organizarea imediată a alegerilor prezidențiale anticipate, a salutat organizarea reuniunii de la Montevideo și a considerat pozitive «toate inițiativele ce au drept scop facilitarea dialogului». Opozantul său, Juan Guaido, autoproclamat președinte interimar al țării și deja recunoscut în această calitate de circa 40 de țări, a respins categoric orice dialog cu Maduro. «Opoziția venezueleană, a declarat din nou Guaido, nu va participa la niciun fel de fals dialog».
Încrâncenare legată de ajutoarele umanitare, respinse de Maduro
Imediat după terminarea reuniunii de la Montevideo, la frontiera Columbiei cu Venezuela au sosit primele camioane cu ajutoare umanitare. Nu au avut permisiunea să traverseze podul de intrare pe teritoriul venezuelean, «neutralizat» de armata lui Maduro, care, în ciuda grelei situații în care se află populația venezueleană, fără alimente și medicamente, continuă să refuze ajutoarele venite în diverse puncte ale frontierelor țării. Susținut de aliații săi ruși, chinezi și turci, Maduro vede în ajutoarele umanitare «un show politic» și un pretext pentru o intervenție militară americană. Nefiind deocamdată acceptate, ajutoarele sunt plasate în depozite, centre de colectare în diverse puncte de frontieră cu Venezuela. Canada a promis un ajutor de 40 milioane de dolari, Washingtonul 20 milioane dolari, iar Uniunea Europeană 7,5 milioane dolari. ONU s-a declarat gata să trimită de urgență ajutoare, dar numai cu permisiunea autorităților actuale din Caracas.
Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, țară ce și-a exprimt regretul că nu a fost invitată la reuniunea de la Montevideo, a calificat trimiterea de ajutoare drept un «summum al cinismului» din partea Washingtonului, care de fapt și-a anunțat decizia de a recurge la forță… «Restul nu este decât o operațiune de camuflaj», a spus Zaharova.
Grupul de contact internațional și-a stabilit un termen de trei luni pentru a ajunge la un acord privind organizarea de alegeri prezidențiale și demararea unui dialog în vederea găsirii unei soluții negociate pentru criza venezueleană.