Din păcate, Summitul pentru pace organizat sâmbătă, 21 octombrie în capitala Egiptului, la care au participat reprezentanți din 31 de state și trei organizații internaționale, nu s-a încheiat cu un comunicat comun final. În cursul dezbaterilor, marcate prin luări de poziții reflectând puncte de vedere diferite, chiar opuse privind actualul conflict, au fost lansate apeluri la încetarea focului între Israel și Hamas pentru a se permite intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza.
După două săptămâni de război, „acum trebuie acționat pentru a se pune capăt unui coșmar”, a lansat, de la deschiderea summitului, Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, evocând pierderile imense de vieți omenești de ambele părți…. Gaza are nevoie de masive ajutoare umanitare”, a adăugat Guterres, dat fiind că sâmbătă dimineață nu au avut permisiune să intre în Gaza decât 20 de camioane cu ajutoare prin punctul de frontieră Rafah. Or, potrivit înaltului oficial ONU, Gaza ar avea nevoie zilnic de câte cel puțin 100 de camioane cu ajutoare pentru a scoate din dezastru cele 2,4 milioane de locuitori ai săi. Or, Statele Unite, Uniunea Europeană și zece țări occidentale – din Japonia până în Canada, trecând prin țările Uniunii Europene – au condamnat mișcarea Hamas, calificând-o „organizație teroristă”, dar nu toate au condamnat operațiunile militare contra Gaza. Au regretat victimele civile, suferințele locuitorilor palestinieni din Gaza, dar nu au cerut o încetare a focului umanitară, remarcă în comentariul său corespondentul RFI. În schimb, în dezbaterile de la Cairo, încetarea focului a fost cerută de țările arabe și musulmane, membrii BRICS și ai Uniunii Africane. Toate aceste țări, provenite din Asia, America de Sud, Africa au condamnat blocada și bombardamentele israeliene contra Fâșiei Gaza. Regele Abdallah al Iordaniei, considerat întotdeauna un moderat, s-a abătut și el de la această poziție, susținând că evoluțiile din zonă au arătat că „viețile palestinienilor contează mai puțin decât cele ale israelienilor… și drepturile omului se opresc la anumite frontiere, rase sau religii”. A cerut încetarea imediată a focului. Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a susținut că „unica soluție la problema palestiniană este justiția”, subliniind dreptul palestinienilor „de a avea propriul lor stat”.
Antonio Guterres a revenit în dezbateri cu o intervenție cel puțin interesantă: A evocat „cei 56 de ani de ocupație israeliană fără a fi avută în vedere încetarea ei… Nimic nu justifică atacul condamnabil al Hamasului, care trebuie să elibereze imediat și fără condiții ostaticii”. Președintele Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut „încetarea ocupației israeliene în teritoriile palestiniene și acceptarea soluției cu două state, israelian și palestinian”.
Fără comunicat final
Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, spune că s-a comis o eroare: „Cu toții, noi nu am acordat suficientă atenție centralizării chestiunii palestiniene”. În opinia dnei Colonna, summitul de la Cairo este doar o primă etapă, un moment pentru lansarea mesajelor de pace, dar concretizarea unei încetări a focului în Gaza este încă departe”. Dincolo de apelurile pentru a se permite intrarea ajutoarelor pentru palestinienii din Gaza, reprezentanții țărilor occidentale și arabe nu s-au putut înțelege asupra unui comunicat final la Cairo. Potrivit corespondentului AFP, citat de „Le Figaro”, negocierile s-au împotmolit din cauza a două puncte: pe de o parte, țările occidentale au dorit condamnarea clară a Hamas, pentru atacul său din 7 octombrie contra Israelului, provocând 1.400 de morți pe teritoriul israelian, iar pe de altă parte, au cerut eliberarea ostaticilor. Țările arabe au refuzat înscrierea acestui punct și summitul s-a soldat doar cu un comunicat al președinției egiptene în care este „denunțată o scenă internațională care și-a dovedit în ultimele decenii incapacitatea de a găsi o soluție justă și durabilă la chestiunea palestiniană”.
Ministerul israelian de Externe și-a exprimat regretul – în reacția sa de sâmbătă seară – că, „nici în fața atrocităților comise de Hamas, unora le este greu să condamne terorismul”. „Israelul, mai spune MAE israelian, va face ceea ce are de făcut și așteaptă din partea comunității internaționale recunoașterea justeței luptei sale”.
Va asteptati la altceva? Colonialistul sua si hienele lyi ue-nato is disperați dupa resurse naturale, ca si inchid supereconomiile bazate pe jaf. La rusi au luat o n goarna, in Africa in gura, aci o ia n gaoz. Vine Taiwan uuuuuu, hahahahahahaha