13.8 C
București
joi, 6 mai

Un tribunal rus a ordonat încarcerarea lui Aleksei Navalnîi până la 15 februarie. El a chemat poporul să iasă în stradă contra regimului

Revenit la Moscova după tratamentele primite în Germania în urma tentativei din Rusia de a fi ucis prin otrăvire, Aleksei Navalnîi, puternicul opozant al lui Vladimir Putin, a fost arestat și apoi plasat în detenție pentru 30 de zile, până la 15 februarie.

Sentința a fost pronunțată la cererea unui procuror care i-a reproșat că nu a respectat – în perioada convalescenței din Germania (sic) – condițiile ce i-au fost impuse în 2014 cu prilejul unei condamnări cu închisoarea cu suspendare. În plus, audierea și condamnarea lui Navalnîi după reținerea sa la aeroportul din Moscova au avut loc într-o manieră expeditivă, într-un tribunal improvizat la un comisariat de la periferia Moscovei unde a fost necesară deplasarea judecătorilor. A fost, relatează corespondentul la Moscova al RFI, o piesă montată de la cap la coadă de către autorități cu scopul evident de a-l înlătura pe Navalnîi de la posibilitatea de a se implica în apropiatele alegeri legislative din Rusia.

Într-un video realizat rapid în sala audierilor în momentele de așteptare a sentinței, difuzat apoi pe rețelele de socializare de către susținătorii săi, Navalnîi a chemat poporul rus să iasă în stradă împotriva actualei puteri. „Acești bandiți aflați la putere, a spus el, se tem cel mai mult când oamenii coboară în stradă… Să nu vă fie frică, ieșiți în stradă nu pentru mine, ci pentru voi, pentru viitorul vostru„, a lansat Aleksei Navalnîi.

Proteste la nivel internațional

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat în termeni severi arestarea lui Navalnîi, apreciind-o drept „arbitrară”. Purtătoarea de cuvânt a cancelarei Angela Merkel a apreciat -o drept o „violare a principiilor statului de drept”. Franța s-a arătat preocupată de astfel de decizii ale Moscovei, iar Polonia cere „un răspuns rapid și fără echivoc din partea Uniunii Europene”.

La ONU, Înaltul Comisar pentru drepturile omului a cerut și el eliberarea imediată a disidentului Navalnîi, cerând totodată o anchetă aprofundată și independentă a otrăvirii lui Navalnîi. Viitorul consilier pentru problemele securității naționale al lui Joe Biden, respectiv Jake Sullivan, a adresat Moscovei un apel la eliberarea lui Navalnîi și „tragerea la răspundere a celor care l-au otrăvit”.

Primul răspuns al Moscovei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a cerut responsabililor străini „să respecte dreptul internațional” și să se ocupe „de propriile lor probleme”.

Kremlinul anunță că nu ia în considerare cererile occidentale de eliberare a lui Navalnîi

După Ministerul Afacerilor Externe, a intervenit Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Acesta a anunțat marți că tratamentul administrat lui Aleksei Navalnîi „este o problemă totalmente internă și nu vom permite nimănui să se amestece”. Peskov a denunțat „apelurile preocupante” lansate de către Navalnîi la revenirea în Rusia, chemând cetățenii la proteste în masă împotriva plasării sale în detenție.

Foto: By IlyaIsaev – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31173230

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW