Reîntărirea angajamentelor cuprinse în Agenda 2030 a ONU într-o perioadă de criză multiplă – a fost abordarea pe care s-au centrat dezbaterile din cadrul Forumului regional pentru dezvoltare durabilă al Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE), ce a avut loc la Geneva, în perioada 13-14 martie. La eveniment, șeful Delegației României a fost consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României.
”62% din țintele naționale de dezvoltare durabilă ale României au fost atinse până în acum, dar mai avem o cale lungă de parcurs și dorim să ne revizuim strategia națională, în perspectiva anului 2030. Trebuie să ne concentrăm voința politică pe realizarea unor politici publice coerente ale dezvoltării durabile, pe o accepțiune ce se referă la societatea în întregul ei și implică toate nivelurile administrației guvernamentale” – a transmis, pe 13 martie, consilierul de stat László Borbély în cadrul deschiderii reuniunii la nivel înalt de la Geneva, propunând totodată dezvoltarea unor structuri de cooperare interinstituționale și stabilirea de parteneriate la toate nivelurile societății.
László Borbély le-a reamintit participanților la forum și faptul că, în 2021, Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă i-a fost decernat prestigiosul Premiu DESA al ONU, pentru inovație și excelență în domeniul serviciilor publice, ceea ce a slujit ca imbold pentru inițiativele și progresele ulterioare. ”Iată că, în 2023, România a fost printre primele 8 țări care au participat la lansarea inițiativei FutureGov a ONU și rămânem membri fideli principiilor acesteia. Iar din 2024, rolul României la nivel european a fost întărit prin îndeplinirea funcției de președinte al Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă (ESDN). Toată această expertiză o vom utiliza pentru a ne atinge țintele de dezvoltare durabilă în toate domeniile cheie stabilite de ONU în Agenda 2030” – a reiterat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Consilierul de stat László Borbély a fost moderatorul dezbaterii multi-stakeholder referitoare la tranzițiile-cheie și provocările cooperării în domeniul sustenabilității, un eveniment ce a avut loc în cadrul încheierii lucrărilor forumului regional și care a angrenat specialiști din mai multe țări, categorii sociale și domenii de specializare pentru a discuta subiecte cheie precum: redefinirea priorităților pentru Agenda 2030 la jumătatea perioadei de implementare, rolul inovației în abordarea problemelor complexe cu care se confruntă societatea, cum putem mobiliza finanțare suplimentară pentru accelerarea implementării ODD, importanța includerii tuturor categoriilor de stakeholderi în modelarea viitorului.
Consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, parte din delegația României la Forumul UNECE, a luat cuvântul în cadrul meselor rotunde dedicate ODD 13 – Acțiune climatică și ODD 17 – Parteneriate pentru obiective. „Am apreciat să pot prezenta în cadrul segmentului dedicat riscurilor și extremelor climatice care sunt principalele politici publice ale României din domeniul schimbărilor climatice. Similar, în cadrul discuției privind crearea de parteneriate eficiente pentru transformare digitală, am susținut importanța rezilienței digitale și sporirea încrederii în utilizarea instrumentelor de tehnologia informației și a comunicațiilor” – a transmis consilierul de stat.
În marja Forumului, delegația României a participat la o întâlnire bilaterală cu Tatiana Molcean, secretar executiv UNECE și a subliniat rolul important pe care îl are acest organism internațional în cooperarea regională. La întâlnire au fost prezentate o serie de argumente ale poziționării României ca lider regional în dezvoltare durabilă. Referindu-se la sectorul apei, László Borbély a arătat că țara noastră a avut, în parametrii Convenției privind apa a ONU, acțiuni comune în zona Caucazului și a Balcanilor de Vest și a accentuat faptul că se dorește întărirea parteneriatelor și inițierea unor acțiuni comune cu alte țări în acest domeniu important al dezvoltării durabile. Secretarul executiv al UNECE a considerat lăudabile eforturile Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă privind generarea de expertiză în domeniul sustenabilității prin fondarea unui Centru de Excelență în Dezvoltare Durabilă, respectiv formarea a 2000 de experți în dezvoltare durabilă. La sugestia Tatianei Molcean, UNECE și România vor colabora, pe viitor, în organizarea unor evenimente comune dedicate experților și decidenților din domeniul dezvoltării durabile.
Delegația României a avut și o întrevedere cu delegația Republicii Malta ce a prilejuit o împărtășire a progreselor și experienței celor două țări în domeniul dezvoltării durabile. A fost discutată, de asemenea, posibila aderare a Maltei la Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Durabilă (ESDN).