Gigantul petrolier rus Transneft, responsabil al transportului hidrocarburilor din Rusia prin oleoductul Drujba tranzitând Ucraina, a întrerupt începând din 4 august aprovizionarea celor trei țări.
Aceste livrări, realizate printr-o ramură conectată la gazoductul Drujba, au fost întrerupte după refuzul unei tranzacții bancare legat de sancțiunile occidentale aplicate unei bănci din Rusia, a anunțat întreprinderea rusă responsabilă cu transportul hidrocarburilor. Într-un comunicat, Transneft a explicat că plata sa pentru tranzitul prin Ucraina în luna august, efectuată la 22 iulie, a fost refuzată la 28 iulie din cauza intrării în vigoare a unor sancțiuni contra Moscovei. În consecință, intrerpinderea ucraineană UkrTransNafta „a încetat să furnizeze serviciile pentru transportul petrolului via Ucraina, începând din 4 august”, către Ungaria, Slovacia și Cehia.
În schimb, a anunțat Transneft, livrările către Polonia, Austria și Germania, via o altă ramură a gazoductului Drujba, ce tranzitează Belarus, continuă normal.
Așa cum se știe, în ciuda ofensivei militare a Rusiei, declanșată la sfârșitul lunii februarie, petrolul și gazele din Rusia continuă să tranziteze Ucraina către Uniunea Europeană, mulți dintre membrii ei depinzând de hidrocarburile Moscovei. UE a adoptat în luna iunie un embargou progresiv asupra petrolului rus, consemnând mai ales importurile pe cale maritimă în următoarele 6 luni. Aprovizionarea prin oleoductul Drujba a fost totuși autorizat să continue, „temporar”, fără o dată limită, livrările. A fost o concesie obținută de premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară depinde în proporție de 65% din consumul său de petrol rus ieftin.
În Ungaria, relatează corespondentul la Budapesta al RFI, cheia problemei se află în mâinile grupului ungar MOL. Închiderea robinetului la petrolul rus cade prost, chiar dacă în acest moment principala rafinărie ungară situată la Szazalombatta, la 30 km de Budapesta, este în revizie parțială și furnizează mai puțină benzină ca de obicei. Totuși, MOL, principalul cumpărător al petrolului rus, afirmă că deține stocuri pentru mai multe săptămâni. Între timp, întreprinderea ungară depune eforturi pentru găsirea unei soluții în vederea reluării livrărilor de petrol rus. Într-un comunicat, MOL anunță că a început negocieri în vederea preluării asupra sa a plății datoriei pentru tranzit către operatorul ucrainean, urmând ca apoi să regleze lucrurile cu partea rusă. Ceea ce înseamnă că MOL joacă rolul de intermediar în vederea rezolvării drepturilor de tranzit, ocolind astfel sancțiunile occidentale contra Rusiei.
Ungaria, Slovacia și Cehia sunt în prezent private de petrolul din Rusia
Lăsați un comentariu