Încrederea în importanța vaccinării infantile contra maladiilor mortale, cum ar fi rujeola sau poliomielita, s-a diminuat considerabil în perioada pandemiei de Covid, subliniază un raport al Unicef. Documentul ajunge la o constatare alarmantă: Între 2019 și 2021, 67 milioane de copii au fost privați parțial su total de vaccinuri vitale din cauza perturbărilor legate de Covid-19, dând înapoi în ultimii trei ani omenirea cu peste zece ani în termeni de vaccinare infantilă. Repunerea pe calea cea bună va fi o provocare, subliniază Unicef, neliniștită de riscurile unor epidemii de rujeolă sau de polio.
Concret, constată Unicef, acoperirea vaccinală este în serioasă scădere în 112 țări. În perioada 2019-2021, rata vaccinării infantile la nivel mondial a scăzut cu 5 procente, ajungând la doar 81%. Un nivel nemaicunoscut din 2008: 67 milioane de copii nu au mai fost vaccinați, în special în Africa și în Asia de Sud, iar 48 milioane dintre aceștia nu au primit nicio doză de niciun fel de vaccin. Imunizarea copiilor salvează anual 4,4 milioane de vieți omenești, o cifră ce riscă să crească până la 5,8 milioane dacă omenirea nu reușește ca până în 2030 să reducă cu jumătate numărul copiilor privați de vaccinuri esențiale, astfel încât să ajungă la 90% acoperirea cu vaccinurile vitale cheie. Unicef estimează că, pentru ameliorarea acoperirii vaccinale, trebuie totuși să fie întărite îngrijirile primare, să se asigure personal specializat în prima linie, majoritar feminin, trebuie să se asigure resursele și sprijinul de care este nevoie. Fără a-i uita pe cei 67 milioane de copii privați de vaccinuri în pandemia de Covid, copii ce vor ieși din grupul de vârste vizate pentru vaccinări, atrage atenția raportul Unicef, care insistă asupra elaborării unui plan de ajungere din urmă.
În paralel, raportul Unicef relevă o neliniște accentuată față de scăderea încrederii în vaccinare în 52 din 55 state studiate, chiar dacă în jumătate dintre ele încrederea în vaccinuri, oricum în schimbare, rămâne undeva peste 80%. Aceste cifre sunt un semnal de alarmă extrem de preocupant, a avertizat lidera Unicef, Catherine Russell, într-un comunicat.”Încrederea în vaccinarea de rutină nu trebuie să figureze printre victimele pandemiei, dat fiind riscul să vedem în viitorul apropiat un mare număr de copii victime ale rujeolei, difteriei sau ale altor maladii evitabile”, a avertizat dna Catherine Russell.
In vremea de pe urma / pentru binele Omenirii … se lupta Tusea cu Junghiul !