Consiliul de Pace și Securitate al Uniunii Africane (UA) a anunțat suspendarea, cu efect imediat, a statutului de membru al statului Gabon, după ce militarii au preluat puterea printr-o lovitură de stat, înlăturandu-l pe președintele Ali Bongo Ondimba. Organizația africană ”condamnă cu fermitate preluarea puterii în Gabon de către militari” și “decide suspendarea imediată a participării acestei țări la toate activitățile Uniunii, organelor și instituțiilor ei”, se spune în comunicatul dat publicității pe Twitter.
În plan intern, opoziția cere puciștilor să îi recunoască victoria în recentele alegeri
Principala platformă a opoziției din Gabon, “Alternance 2023”, a cerut militarilor să finalizeze numărarea voturilor exprimate la recentele alegeri prezidențiale pentru a recunoaște că adevăratul învingător este candidatul opoziției și că alegerile au fost trucate. Platforma Alternance 2023 a invitat de asemenea forțele de Apărare și Securitate ale țării la discuții în vederea evaluării – într-un cadru patriotic și responsabil – situația din țară și de a găsi, între gabonezi, cea mai bună soluție pentru ieșirea țării din actuala criză.
Fiind prezenți în fața fiecărui birou de vot și veghind transportul urnelor, forțele de securitate sunt primii martori ce pot confirma victoria candidatului opoziției, profesorul Albert Ondo Ossa, a declarat purtătorul de cuvânt al platformei Alternanța 2023.
Preluând puterea, militarii ”au anulat” însă alegerile și au dizolvat toate instituțiile statului. Joia trecută, un purtător de cuvânt al omului forte al puciștilor, generalul Brice Oligui Nguema, urmează să depună luni, 4 septembrie, jurământul în calitate de ”președinte al tranziției” în Gabon, fără a preciza durata tranziției. Încetează astfel apropape 55 de ani de domnie a dinastiei Bongo, reveniți generație după generație la administrarea acestui stat bogat în petrol din Afica centrală.
Vom afla in curand (cred) ca companii occidentale extrageau petrol si alte resurse gaboneze si ce procent plateau ca redevente.
In Romania, tara bananiera europeana, se plateste o redeventa de 13% la extractia de petrol si gaze, iar la asa procent presa tine cu OMV si scrie ca e prea mult.
P.S.
Din alte surse de informare decat presa romaneasca (care nu publica astfel de stiri) am aflat ca Nigerul a marit pretul de vanzare al uraniului de la 0,8 dolari/kg (cat platea firma franceza care se ocupa cu extractia) la 200 dolari/kg – aliniat la preturile burselor internationale care sunt in crestere.
Nigerul este pe locul 7 mondial la productia de uraniu.