Uniunea Europeană: Miniștrii Agriculturii ai țărilor membre au ajuns la un acord privind noua Politică Agricolă Comună

„După îndelungate negocieri, am ajuns la un acord crucial”, a declarat miercuri Julia Klöckner, ministrul german al Agriculturii, la capătul unei furtunoase reuniuni de două zile, la Luxemburg, a miniștrilor Agriculturii europeni. Orientările adoptate la această reuniune vor face obiectul negocierilor cu Parlamentul European, înainte de a intra în vigoare începând din ianuarie 2023.

„Am ajuns la un bun echilibru” ce răspunde „aspirațiilor la un PAC mai verde, mai just și simplificat”, a subliniat Julia Klöckner. S-a ajuns la un acord privind o reformare a Politicii Agricole Comune (PAC), marcată de reguli privitoare la mediul înconjurător obligatorii, constringente.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a calificat acordul miniștrilor europeni ai Agriculturii drept un „bun punct de plecare” pentru negocieri cu PE, alimentând speranța în găsirea unui bun compromis.

Ajutoare condiționate de respectarea normelor de protejare a Mediului

Cu un buget stabilit la circa 387 miliarde de euro pentu o perioadă de șapte ani, PAC este considerat primul post bugetar al Uniunii Europene. Conform acordului de la Luxemburg, toți agricultorii sunt obligați să respecte normele în vigoare privind protejarea mediului înconjurător mult mai strict, aceasta fiind una dintre condițiile obligatorii pentru a primi ajutoare financiare europene. Micile exploatații agricole vor face obiectul unor controale simplificate, garantându-se în același timp contribuția lor la obiectivele în domeniul climatic și al protejării Mediului.

Mai mult, sistemul primelor vărsate agricultorilor pentru susținerea programelor mult mai exigente în domeniul Mediului devine obligatoriu: fiecare stat va trebui să consacre în acest scop cel puțin 20% din banii primiți de la UE. Există de asemenea obiectivul conform căruia exploatațiile agricole vor primi fonduri suplimentare în cazul în care vor depăși normele de baza în materie de climă și de protejare a mediului înconjurător. S-a aflat că acest punct a fost obiectul unor dispute, unele state din Estul Europei temându-se că vor pierde fonduri europene dacă un număr insuficient de agricultori participă la programele privind protecția mediului înconjurător.


Foto: By Julia-Kloeckner.JPG: Landwirtderivative work: Lettres (talk) – Julia-Kloeckner.JPG, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11640310

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW