Cele 27 state membre ale Uniunii Europene, ai căror miniștri de Externe s-au reunit marți și miercuri la Praga, au convenit să suspende integral acordul privind facilitarea acordării de vize cetățenilor ruși, în vigoare între UE și Rusia începând din 2007. O parte a acordului respectiv fusese suspendată pentru unele persoane, între care oameni politici și de afaceri ruși.
Compromisul la care s-a ajuns la Praga extinde considerabil numărul resortisanților ruși care nu vor mai avea posibilitatea să obțină simplu și rapid vize turistice valabile în toate țările din spațiul Schengen.
Într-o conferință de presă ținută miercuri la Praga, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că miniștrii reuniți la Praga au convenit că relațiile cu Rusia ”nu pot rămâne, în actualul context, neschimbate” și că acordul din 2007 trebuie ”suspendat în totalitate”.
Riscuri în materie de securitate
În conferința sa de presă, Josep Borrell a subliniat că decizia luată de miniștrii europeni de externe are drept consecință obținerea ”mult mai dificil” a vizelor de către resortisanții ruși și ”va reduce considerabil numărul de vize eliberate de către statele membre ale UE”.
Surse apropiate dezbaterilor de la Praga remarcă faptul că cei 27 membri ai Uniunii au fost foarte divizați în chestiunea vizelor pentru ruși. În poziție specială s-au aflat Finlanda, Danemarca, Cehia, mai ales Polonia și țările baltice. Josep Borrell spunea la conferința de presă că unii turiști ruși vin în Europa pentru cumpărături și se comportă ca și cum habar nu au de ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Oficial, decizia a fost luată din ”motive de securitate internă” în UE, dar acest argument a fost considerat inițial insuficient pentru unele țări membre. Suspendarea vizelor este o măsură periculoasă pentru unele persoane. Cel mai explicit a fost ministrul luxemburghez, Jean Asselborn, care a avertizat că această măsură ar putea fi considerată ca o nouă cortină de fier amplasată în Europa. Poziții rezervate au exprimat și miniștrii francez și german.
Presiuni ale Poloniei și țărilor baltice
Pentru multe țări membre ale UE, de la Cipru la Germania, Grecia sau Austria, această masură ”fără nuanțe” este susceptibilă să facă jocul propagandei anti-europene a Kremlinului. Până la urmă, ”cei 27” au cedat argumentelor țărilor Europei centrale și orientale, din solidaritate cu cei aflați în prima linie în fața Rusiei. S-a aflat că Polonia și țările baltice au exercitat puternice presiuni, amenințând chiar cu impunerea separată a vizelor pentru toți rușii. Acordul la care au ajuns totuși miniștrii de Externe europeni va trebui aprobat oficial la Bruxelles. ”Acesta este un semnal către elita de la Moscova și Sankt Petersburg… Cred că vom fi capabili să impunem și alte măsuri”, a afirmat Jan Lipavsky, ministrul ceh de Externe, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.