UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a devenit membru afiliat al OECD International Network on Financial Education (INFE). Datorită noului său statut, UNSAR se va putea implica în acțiuni globale, dar și de la nivel local ale forului internațional, prezent în 37 de state.
„Recunoașterea eforturilor UNSAR de către cea mai importantă organizație economică din lume ne confirmă rolul și importanța programelor noastre de educație financiară. Educația financiară este un pilon central al activității noastre, iar acum vom putea face schimb de experiențe cu experții OECD și vom putea împărtăși know-how-ul nostru pe zona de asigurări, atât pentru activități la nivel local, cât și pentru proiecte internaționale”,a declarat Adrian MARIN, președintele UNSAR.
“Afilierea la OECD – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică/INFE ne permite participarea la evenimente internaționale privind educația financiară, la consultări periodice referitor la noile documente lansate în dezbatere publică de OECD sau la consultări de specialitate cu board-ul forului internațional și la grupuri de lucru”, este de părere Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
OECD este unul dintre cele mai importante foruri la nivel mondial, care colaborează pentru a promova politici care să îmbunătățească situația economică și socială la nivel global. În prezent, organizația are 37 de state membre, România fiind una dintre țările care și-au depus candidatura pentru a se alătura organizației.
Facilitarea accesului populației la asigurări, creșterea gradului de penetrare a asigurărilor și reducerea vulnerabilităților populației în fața riscurilor care pot fi acoperite printr-o asigurare – sunt rezultate ale educației financiare în acest sector.
Asigurările reprezintă un domeniu de o importanță majoră pentru multe state membre ale OECD, o bună parte dintre acestea având programe dedicate pentru a stimula dezvoltarea acestui segment prin măsuri specifice.
La rândul său, UNSAR derulează anual campanii de informare și responsabilizare a consumatorilor în domeniul asigurărilor. Pe lângă propriile programe, asociația susține numeroase inițiative ale mai multor parteneri instituționali.
Potrivit celei mai recente ediții ale Barometrului UNSAR-IRES, 61% dintre români se considerau bine și foarte bine informați în ceea ce privește asigurările în 2020, în creștere cu 11 puncte procentuale față de 2019.