Într-un context sensibil din punct de vedere geopolitic și cu multe alte presiuni, atenția este îndreptată, din nou, în mod artificial, asupra costurilor cu reparațiile vehiculelor.
Astfel, am luat notă cu îngrijorare de textele înaintate în presă de o asociație care, fără competențe pe zona de asigurări, continuă să îi dezinformeze pe români, având în vedere propriile interese economice, mai mult decât evidente.
În numele corectitudinii și spre buna informare a românilor, subliniem că aceste discuții interminabile privind stabilirea cuantumului despăgubirilor RCA pot fi soluționate în favoarea șoferilor și păgubiților români prin introducerea unor prevederi în proiectul de modificare a Legii RCA care să repare dezechilibrele existente și să asigure transparență pentru toți actorii implicați – persoane prejudiciate, asigurați, asigurători. Cum? Prin introducerea unor prețuri de referință de piață ale orei de manoperă pentru reparația vehiculelor, respectiv pentru înlocuirea vehiculului avariat și a unor prevederi conform cărora stabilirea despăgubirii se realizează în funcție de „Prețul de piață”.
De altfel, industria de asigurări a propus în mod repetat în ultimii ani includerea unei definiții a „Prețului de piață” prin raportare la prețurile / costurile finale de vânzare ale operatorilor economici autorizați, obținute pe baza cererii și ofertei. Definiția este una clară, transparentă și corectă. Fiind raportată la prețuri finale rezultate din funcționarea mecanismelor de piață și acceptate de ambele părți, evident că nu se poate pune în discuție existența vreunei diferențe pe care ar trebui să o suporte persoana prejudiciată. Practic, prețul de piață nu poate fi decât acela obținut prin cerere și ofertă și este cel pe care o persoană fizică sau juridică îl acceptă. Prin urmare, prin luarea în considerare a acestuia, nu va exista nicio „coplată”.
Arătăm în context că Decizia nr. 4462/10 octombrie 2024 a ICCJ, invocată și analizată în mod eronat de această asociație fără competențe în domeniu, vine și subliniază acest aspect referitor la faptul că “despăgubirea pe care trebuie să o plătească o societate de asigurare trebuie să corespundă unor costuri reale existente pe piață, nu unor costuri stabilite în mod arbitrar, doar în considerarea faptului că sumele facturate urmează să fie achitate de o societate de asigurare”. Astfel, această decizie a ICCJ vine în sprijinul românilor – pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să suporte povara unor costuri exagerate cu reparațiile – care, în final, se regăsesc în cuantumul primelor RCA.
Așa cum a relatat în mod repetat și mass-media, există service-uri și firme de închirieri de vehicule care, profitând de anumite prevederi ale Legii nr. 132/2017 privind RCA, practică prețuri nejustificate de reparație și închiriere de autovehicule, în scopul obținerii unor profituri cât mai mari, în numele “principiului libertății economice”. Însă, o fac pe seama plătitorilor de prime RCA.
Deși asociația despre care vorbim afirmă că asigurătorii trebuie să achite orice deviz primesc din partea unităților reparatoare, principala lor preocupare este, de fapt, protejarea propriilor interese economice. Așadar, uită să menționeze faptul că despăgubirile care se plătesc pentru acoperirea acestor costuri nejustificate se suportă din primele RCA plătite de către șoferi. Concret, cu cât costurile de reparație și închiriere sunt mai exagerate, cu atât crește povara pusă în sarcina șoferilor plătitori de prime de asigurare.
În acest context, amintim de faptul că șoferii români își cunosc drepturile și nu vor să renunțe la ele, și chiar susțin introducerea unor noi măsuri. Concret – conform celui mai recent studiu realizat de IRES la solicitarea UNSAR, peste 90% dintre români consideră că ar fi benefică publicarea anuală a unor prețuri de referință pentru serviciile de închiriere a autovehiculelor primite la schimb, susținând că acest mecanism ar preveni practicarea unor tarife exagerate, fără justificare economică rezonabilă, și ar contribui la menținerea unui sistem sustenabil al asigurărilor RCA.
Totodată, 7 din 10 români consideră că service-urile auto sunt mai degrabă preocupate de a câștiga cât mai mulți bani de la companiile de asigurări care achită despăgubirile în baza polițelor de asigurare. Poate tocmai în acest context, 9 din 10 români consideră că ar fi util să primească, cu titlu informativ de la asigurători, o propunere cu privire la unitățile service la care pot opta să-și repare mașina în baza unei polițe RCA. Rezultatul reprezintă o nouă confirmare a faptului că românii își doresc mai multă predictibilitate în ceea ce privește costul cu reparațiile auto.
Predictibilitatea costurilor este esențială pentru protecția consumatorilor și pentru stabilitatea pieței de asigurări. Iar publicarea unor prețuri de referință pentru închirieri auto ar oferi un instrument util pentru prevenirea abuzurilor și ar contribui la menținerea unui echilibru între nevoile păgubiților și sustenabilitatea sistemului RCA.
Așa cum am mai spus, dacă măcar jumătate din determinarea și energia anumitor organizații ar fi investită în prevenție rutieră, nu doar că multe vieți ar fi salvate, dar și frecvența accidentelor rutiere, care influențează primele RCA, ar arăta altfel.
Nu în cele din urmă, având în vedere afirmațiile false făcute de această asociație, reamintim și că tema siguranței rutiere este și va fi o prioritate pentru întreaga industrie de asigurări. De altfel, tocmai pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere și mai ales o țară fără victime pe șosele, UNSAR a pus bazele Coaliției pentru Siguranță Rutieră. Detalii privind acțiunile derulate de Coaliție până acum sunt disponibile aici.