Unul din cele mai vaste studii din lume, un studiu francez, confirmă eficacitatea vaccinurilor în lupta cu Covid-19

Cercetătorii francezi au comparat datele de la 11 milioane de persoane cu vârste de peste 50 ani vaccinate cu datele a 11 milioane persoane de aceeași vârstă nevaccinate, pe o perioadă cuprinsă între 27 decembrie 2020 (începutul vaccinărilor în Franța) și 20 iulie anul acesta. Concluzia este că persoanele vaccinate sunt de 9 ori mai puțin expuse la riscul de a fi spitalizate sau să moară decât persoanele nevaccinate. Concluzia experimentului a fost prezentată de epidemiologul Mahmoud Zureik, director al structurii Epi-Phare, care este o asociere între Assurance maladie (CNAM) și Agenția medicamentului(ANSM). Datele culese confirmă observații făcute în viața reală din alte țări precum Israel, Regatul Unit sau Statele Unite. Studiul francez este însă «cel mai amplu derulat la nivel mondial», precizează Mahmoud Zureik.

Din decembrie 2020 până în iulie 2021

Cercetătorii de la structura Epi-Phare au precizat, deci, perioada în care au făcut comparația de date între vaccinaţi și nevaccinaţi (27 decembrie 2020-20 iulie 2021). Începând din a 14-a zi de la injectarea cu a doua doză de vaccin, cercetătorii au observat o reducere a riscului de spitalizare mai mare de 90%. Pentru determinarea impactului variantei Delta, dominantă la ora actuală, cercetătorii au estimat într-o manieră specifică reducerea riscului spitalizării în cursul perioadei în care a luat amploare în Franța, începând din 20 iunie (deci cu o lună înaintea încheierii studiului). Ei au găsit rezultate comparabile perioadei anterioare: o eficacitate de 84% a vaccinului la cei cu vârste de peste 75 ani și de peste 92% la cei cu vârste între 50 și 74 ani. În cazul acestei variante, a subliniat epidemiologul Zureik, studiul trebuie continuat pentru a putea fi integrate datele din lunile august și septembrie.

Studiu valabil pentru Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca

Concluzia privind eficacitatea vaccinurilor se referă la Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca. Studiul comportă două voleuri, consacrate la două populații distincte. Pe de o parte, cei de peste 75 ani, cu un eșantion de 7,2 milioane de persoane (50% vaccinați, 50% nevaccinaţi). Pe de altă parte, cei cu vârste între 50 și 74 ani, cu un eșantion de 15,4 milioane persoane ( 50% vaccinați și 50% nevaccinaţi). Campania de vaccinare în Franța a început la 27 decembrie 2020 pentru primii și la 19 februarie trecut pentru a doua categorie (la 19 februarie pentru cei între 65 și 74 ani, iar la 10 mai pentru cei între 50 și 64 ani). Studiul a urmărit cele două populații până la 20 iulie (cu rezultate privind eficacitatea similare la cele două categorii de vârste). Pentru compararea datelor, cercetătorii au constituit cupluri. La fiecare persoană vaccinată la o anumită dată, ei au asociat o persoană nevaccinată de aceeași vârstă, același sex și trăind în aceeași regiune. Ei au urmărit aceste cupluri până în 20 iulie anul acesta și au comparat rata de spitalizare.

De precizat că acest studiu se referă doar la eficacitatea vaccinurilor contra formelor grave. El nu permite a stabili în ce punct ele împiedică infectarea și transmiterea Covid-19.

Alte cercetări derulate în lume au arătat că, în raport cu alte variante, Delta diminuează eficacitatea vaccinurilor contra infecției. Totuși, evitarea formelor grave este «obiectivul major al sănătății publice», subliniază Mahmoud Zureik: «O epidemie fără forme grave nu mai este o epidemie», spune domnia sa.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW