Rugina, unul dintre principalii inamici ai mașinii, îi atacă vopseaua și caroseria, distrugându-i aspectul. Odată apărută, trebuie eliminată cât mai repede posibil, pentru a evita extinderea ei. Pe lângă faptul că scade considerabil prețul de vânzare al mașinii, din cauza aspectului deteriorat, rugina, în timp, poate afecta mașina în așa măsură încât aceasta poate deveni inutilizabilă.
Cum poți preveni instalarea ruginii?
În cazul în care nu ai luat măsuri de prevenție împotriva apariției ruginii, șansele ca mașina ta să aibă de suferit din această cauză, odată cu trecerea timpului, sunt extrem de mari.
- Spală și ceruiește mașina periodic;
- Aplică un strat de lubrifiant ce protejează împotriva formării ruginii;
- Verifică periodic mașina de zgârieturi sau lovituri și mergi să le repari în cazul în care acestea există;
- Folosește husa auto când mașina rămâne parcată mai mult timp;
- Poți lua în considerare colantarea mașinii cu autocolant de protecție a caroseriei.
De ce apare rugina?
Aceasta se instalează ca urmare a unui proces chimic numit oxidare, apărut între contactul metalului neprotejat de vopsea și oxigen. Cauzele pentru care o caroserie nu mai este protejată de vopsea sunt mai multe:
- Trecerea prin anotimpuri și supunerea caroseriei la schimbările de temperatură;
- Zgârieturi și lovituri lăsate nereparate timp îndelungat;
- Pietricelele de pe drumuri care sar și afectează vopseaua mașinii;
- Cauze naturale, precum seva de la copaci sau găinațul păsărilor.
Dacă nu ai reușit să previi apariția lor, trebuie să știi că îndepărtarea petelor de rugină se realizează, în principal, urmând câțiva pași elementari:
1. Achiziționează produsele necesare procesului de eliminare a ruginii
Pentru această operațiune, ai nevoie de câteva produse de bază, ce se pot achiziționa de la magazinele de specialitate. Pentru că trebuie să ai grijă să te protejezi pe tine, în primul rând, ai nevoie obligatoriu de:
- Ochelari de protecție;
- Mască de bună calitate, să te protejeze împotriva prafului;
- Mânuși de protecție.
În plus față de acestea, ai nevoie de produse pentru mașina ta, cum ar fi:
- Soluție pentru îndepărtarea vopselei;
- Șmirghel pentru a elimina rugina;
- Chit și ustensilele necesare aplicării lui, în cazul în care ai nevoie să nivelezi locul afectat;
- Grund pentru metal. Acesta este o vopsea specială ce este folosită ca strat de bază în procesul de vopsire și are rolul de protecție a metalului;
- Vopsea achiziționată după codul mașinii. De cele mai multe ori codul de vopsea utilizat de producător pentru mașina ta este scris pe o etichetă în interiorul portierei șoferului sau sub capotă;
- Mai ai nevoie de polish auto, cârpe curate și bandă de mascare.
2. Pregătește mașina
- identificarea zonei afectate de rugină și verificarea zonei afectate.
- spală zona și izoleaz-o de restul caroseriei. Folosește banda de mascare pentru a te asigura că nu stropești cu grund sau cu vopsea alte zone ale mașinii.
3. Îndepărtează rugina
Acest proces este ideal să aibă loc într-o încăpere închisă, de preferat bine ventilată. Astfel, te poți asigura că nu se vor depune pe vopseaua proaspăt aplicată particule de praf, scame sau musculițe.
- După ce îndepărtezi vopseaua și rugina de pe locul ruginit, este foarte probabil să ai nevoie de chit pentru nivelarea zonei.
- Apoi aplici grundul, lăsându-l să se usuce după instrucțiunile producătorului.
- Abia apoi se aplică un rând de vopsea.
- După 24 de ore se aplică al doilea strat de vopsea.
- După alte 48 de ore dai cu polish pe mașină pentru rezultatul final.
Totuși, în cazul în care care rugina a afectat caroseria în așa măsură în care aceasta nu se mai poate repara, ci trebuie înlocuită, o variantă bună de luat în calcul este să apelezi la dezmembrările auto. Spre exemplu, în cazul pieselor din dezmembrări BMW, poți găsi bucăți de caroserie pentru orice model sau culoare. Fie că alegi să mergi în piața de dezmembrări din cadrul târgurilor auto, fie că optezi pentru un magazin din mediul online, este imposibil să nu găsești acea piesă de caroserie de care ai nevoie la un preț mai accesibil față de cel practicat de magazinele reprezentanțelor.
Poate părea simplu, însă etapele procesului de eliminare a ruginii și de reparare a zonei afectate pentru a o face să arate ca nouă sunt unele migăloase și necesită timp, atenție, răbdare și îndemânare. Astfel, indiferent că alegi să o repari singur sau dacă apelezi la ajutorul unui specialist, important este să nu lași mașina ruginită prea mult timp și să acționezi încă de la apariția primelor pete.