Trei țări europene îi lansează un ultimatum lui Nicolas Maduro. Franța, Spania și Germania au declarat simultan că îl recunosc pe președintele autoproclamat Juan Guaido drept șef al statului venezuelean în cazul în care în termen de opt zile nu sunt anunțate alegeri anticipate.
«Poporul venezuelean trebuie să aibă posibilitatea să-și decidă în mod liber propriul viitor. Fără alegeri – anunțate în termen de opt zile – noi vom fi gata să îl recunoaștem pe Juan Guaido drept președinte al țării, pentru a putea declanșa un proces politic. Lucrăm în acest sens între parteneri europeni», se spune în ultimatumul difuzat printr-un mesaj pe Twitter de președintele Emmanuel Macron. Concomitent, la Madrid, premierul Pedro Sanchez a formulat aceeași idee la o întâlnire cu presa, chemând la convocarea în Venezuela a unor alegeri «juste, libere și transparente». În termeni asemănători s-a exprimat și purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.
Nu există deocamdată un consens la nivel european
Sâmbătă nu se știa încă dacă și alte state europene intenționează să se alăture la ultimatumul lansat de Franța, Spania și Germania. Încercări, vineri, de punere de acord la nivel european nu au fost încununate de succes, ieșind la iveală, dimpotrivă, un dezacord în cadrul UE privind atitudinea ce trebuie luată față de evoluțiile din Venezuela. Proiectul de text supus guvernelor celor 28 de state ale UE stipula că dacă Nicolas Maduro nu acceptă să organizeze noi alegeri, «UE va studia posibilitatea de a proceda la noi măsuri, inclusiv recunoașterea lui Juan Guaido ca președinte interimar». O formulare pe care Spania a refuzat-o, deși susținută de mai multe state membre, și a cerut înlocuirea ei prin formula «va decide să ia noi dispoziții, între care recunoașterea lui Juan Guaido ca președinte interimar». Marea Britanie, prin șeful diplomației sale, Jeremy Hunt, a anunțat încă de joi, imediat a doua zi după autoproclamarea lui Guaido ca președinte, că acesta este «cea mai bună persoană pentru a determina progresul țării… Susținem Statele Unite, Canada, Brazilia și Argentina pentru ca acest lucru să se întâmple». Fără, însă, a merge până la recunoașterea oficială a lui Juan Guaido.
Aceste luări de poziție europene intervin în ajunul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de urgență de către Statele Unite, care cer comunității internaţionale să-l recunoască imediat pe Juan Guaido în poziția de președinte interimar al Venezuelei.