Venituri mai mari la bugetul local, dar nu din taxe și impozite locale
Criza sanitară generată de noul coronavirus a afectat și bugetul local al municipiului Săcele. Mai exact, primarul municipiului Virgil Popa, a declarat că în primele patru luni din acest an au scăzut incasările din taxe si impozite locale, în special în cazul persoanele juridice.
„Din impozitul pe teren, de la persoanele juridice, încasările au fost mai mici cu 20,9%, iar din impozitul pe clădiri sumele intrate la bugetul local au fost mai mici cu 49%”, a declarat primarul. În cazul persoanelor fizice, încasările au fost mai mici cu 11% in cazul impozitului pe clădiri si cu 18% in căzul impozitului pe teren. Totuşi, edilul susţine că aceste minusuri sunt compensate din alte surse. “Au intrat sume mai mari din alte surse, printre care deconturile pentru proiecte europene sau cote defalcate, astfel, că, per total, veniturile la bugetul local sunt mai mari cu 11,3 %”, a explicat Virgil Popa.
La fosta groapă de gunoi au început lucrările de închidere
* Investiția se ridică la 6,7 milioane de lei
După ce anul trecut, Primăria Săcele a semnat contractul de finanțare prin Administrația Fondului de Mediu pentru închiderea fostului depozit de deșeuri al orașului, de puțin timp au început și lucrările. Acestea, ne informează ing. Virgil Popa primarul municipiului, au început săptămâna trecută, iar conform contractului, constructorul are la dispoziție 14 luni pentru a le finaliza. Practic, prin acest proiect, fostul depozit – la care a fost sistată depunerea de gunoaie în urmă cu mulți ani – va fi ermetizat (vor fi efectuate lucrări care să împiedice pătrunderea apei în rampă). Valoarea contractului este de 6.759.002 lei, inclusiv TVA, finanțarea a fiind asigurată integral de la bugetul de stat.
Mai sunt câteva depozite neconforme ce trebuie închise în județ
Rampa de la Săcele este unul dintre cele 8 depozite de deșeuri neconforme de deșeuri din județul Brașov la care, trebuie realizate lucrări de închidere. Celelalte 7 depozite sunt la Braşov, Făgăraş, Codlea, Rupea, Victoria, Râşnov şi Zărneşti. De menționat că, recent, Primăria Brașov a obținut un bilanț de mediu pentru rampa de la Timiș – Triaj, prin care se arată că acest depozit este „inert”, motiv pentru care nu mai este nevoie de lucrări complexe de închidere. De altfel, municipalitatea brașoveană are în plan să transforme fostul depozit în cel mai mare parc din oraș.
Tiroliana şi Canionul 7 Scări, redeschise din 15 iunie
Închis la finalul lunii martie, odată cu traseele montane, Canionul 7 Scări se va redeschide din 15 iunie. Decizia a fost luată zilele trecute de Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Săcele,la propunerea ing. Virgil Popa, primarul municipiului. Conform aceleiaşi decizii, tot din 15 iunie se va deschide şi sistemul de tiroliene care porneşte de la Cabana 7 Scări şi ajunge la Dâmbul Morii.
Tiroliana de la 7 Scări este cea mai lungă instalaţie de acest fel din România, cu lungimea de 3.874 m. Ea porneşte chiar de la Canionul 7 scări şi urmează în mare traseul turistic. Într-o primă etapă, în anul 2013, s-au pus în funcţiune 21 de segmente cu o lungime totală de 2.174 m, la care s-au adăugat 4 tronsoane pentru copii. În anul 2018 s-au adăugat încă 14 segmente cu o lungime de aproximativ 1.700 m. Sistemul de tiroliene poate fi folosit de persoane care au greutatea între 45 – 90 kg.
În ceea ce priveşte Canionul 7 Scări, acesta a fost reamenajat în anii 2012 – 2013, fiind schimbate scările şi pasarelele care trec prin el. La canion se poate ajunge uşor, astfel că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din jurul Braşovului.