12.3 C
București
sâmbătă, 8 mai

Viitorul va fi albastru

Nu doar hârtia, ci şi viitorul. Albastru de la Blu-Ray, dar şi de la pierderi considerabile la încasări.

Ştiu. Când vine vorba despre a alege varianta legală (discuri DVD sau Blu-Ray) în dauna fişierelor partajate pe internet, există două clişee atât de utilizate (calitatea imaginii este superioară şi, cumpărând produsele respective, susţineţi artiştii favoriţi) încât probabil toată lumea le cunoaşte. Unii poate s-au şi plictisit, aşa că nu voi insista asupra lor, decât pentru a aminti, în treacăt, că sunt argumente într-adevăr valide.

Calitatea imaginii este superioară, iar de când avem Blu Ray sau 4K Ultra HD, este chiar net superioară. Şi cine nu ar vrea să vadă acelaşi conţinut într-o imagine aproape de perfecţiune?

Iar, dacă, să zicem, îl admiraţi pe Martin Scorsese, puteţi lua în calcul, ca gest în primul rând, să-i achiziţionaţi filmele. E vorba de principiu, nu de faptul că Scorsese ar fi un tip sărac.

Am să încerc, în continuare, să prezint şi alte aspecte, aşa cum le văd eu, care ar trebui să vă facă să optaţi pentru a avea o colecţie de discuri, şi nu doar un laptop cu fişiere piratate.

Majoritatea DVD-urilor cu filme au o secţiune specială, cu scene tăiate, microinterviuri cu regizorii, finaluri alternative şi altele. Mărturisesc că mi se pare ceva original şi interesant şi care merită urmărit, nu doar din pură curiozitate, ci pentru a şti mai multe despre filmul respectiv. (Îmi amintesc că am cumpărat discul cu filmul The Dark – 2005, regia John Fawcett – şi am fost impresionat de alegerea unui final alternativ, cu siguranţă la fel de interesant şi atractiv ca originalul. Dacă m-aş fi limitat la un fişier de pe net, nu aş fi ştiut niciodată ce conţine acel final).

Apoi, a avea o colecţie, mai mică sau mai mare, după gusturi şi posibilităţi, îţi dă un sentiment aparte. Ştii că filmul acela e al tău şi că, oricând doreşti, îl poţi proiecta pe ecran cu ajutorul player-ului, ştii că acea colecţie e exclusiv a ta, la fel ca şi în cazul unei colecţii de timbre sau de monede.

În sfârşit, e un sentiment dezolant să constaţi că în unele cinematografe bate vântul sau că unele magazine online de DVD-uri dau faliment. Am mai scris despre acestea, cu exemple concrete (un astfel de magazin online a fost Cineshop). Nu mi se pare acceptabil să ai la îndemână un produs de calitate şi să ajungi în incapacitate de a îţi duce afacerea mai departe. În calitate de client relativ constant al mai multor astfel de site-uri, am avut surpriza să constat că unele au fost nevoite să-şi înceteze activitatea. (În prezent, un serviciu similar îl oferă librăriile Cărtureşti, care au şi secţiune de filme).

Există o singură problemă pe care, din păcate, magazinele noastre, online sau fizice, nu au reuşit să o rezolve. Sunt anumite filme mai puţin cerute, dar de certă valoare (cum ar fi, de exemplu, filmele unor regizori axaţi pe film de artă ca Bela Tarr sau anumite filme de festival sau de autor, precum şi rarităţi cinematografice) care nu pot fi găsite în comerţ. Şi atunci cinefilul este obligat să le descarce de pe net.

Ba chiar, potrivit unui articol publicat pe denofgeek.com, sub titlul ”Falling DVD & Blu-ray sales, and an era passing,viitorul vânzării de DVD-uri şi discuri Blu Ray este pus sub semnul întrebării din cauza lipsei de comenzi în proporţia scontată.

Într-adevăr, nu puţini spun că epoca DVD şi Blu-Ray a început să apună, că acum ”totul este streaming”. OK, dar cum faci să vezi Bergman, Buñuel sau Tarkovski în streaming? Sau chiar anumite filme mai recente, dar mai puţin cunoscute, având în vedere că există viaţă (şi cultură cinematografică) şi după Netflix?

Aici e momentul să spun că există un site foarte bun, Mubi, disponibil şi în limba română, la adresa https://mubi.com/ro . Prin ce se deosebeşte de alte platforme similare? Oferă filme de artă sau independente/de autor, unele celebre, altele mai puţin cunoscute, dar selectate, încercând astfel să promoveze cinema-ul de calitate şi să aducă cinefilului un conţinut diferit de Netflix sau HBO GO, de exemplu. Are o secţiune de filme ce rulează o perioadă determinată şi una de închirieri.

Ce ziceţi? V-ar plăcea un viitor exclusiv cu săli de cinema şi site-uri de profil? Mie mărturisesc că nu.

Sper ca aceste probleme să îşi găsească şi ele rezolvarea într-o zi.

Până atunci, dacă iubiţi cu adevărat filmul (şi sunt convins că îl iubiţi), daţi o şansă colecţiei de DVD-uri sau discuri Blu-Ray, în dauna fişierelor avi sau mkv…

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW