13.5 C
București
vineri, 23 aprilie

”Virus/antivirus și alte imagini”, o nouă expoziţie semnată Daniel Crăciun

Expoziția Daniel Crăciun intitulată ”Virus/antivirus și alte imagini” are loc în spațiul alternativ Victoria HUB, calea Victoriei 210. Vernisajul a avut loc joi, 29 octombrie. Au luat cuvântul protagonistul Daniel Crăciun și Marius Tita, critic de artă.

Durata expoziției de artă plastică, ce marchează și împlinirea a 50 de ani pentru artistul Crăciun, este între 29 octombrie și 14 noiembrie, zilnic vizitabilă între 12 și 23. Parteneri și parteneri media: Victoria Hub, Modernism.ro, Onlinegallery.ro, UAPR, Jurnalul Bucureștilor.

Victoria Hub și artistul vă așteaptă cu drag! Prezența dvs. ar trebui anunțată prealabil la 0724.15.85.61.

-Errare humanum est – acril ,tempera si colaj pe panza

Despre conţinutul, tematica şi mesajul expoziţiei artistul spune:

Deși poate, la împlinirea vârstei de 50 ani, mi-aș fi dorit abordarea unei lumi mai luminos reliefată în creația mea, prezentul proiect expozițional se referă și se inspiră prin intermediul motivului actualei pandemii sau posibilului război biologic ocult provocat acum pe Terra, la criza morală a umanității, la degradarea imanenței. Dar face, prin realizarea intențională a câtorva lucrări în stil arte povera sau punk art, și o trimitere ironică la decăderea artelor majore (inclusiv pictură) către derizoriu, ca efect implicit al crizei spirituale a omului contemporan trecut și prin trecerea în oglindă iluzorie a unui postmodernism tot mai steril și ”contemporan” ca limbaj. În această expoziție readuc prin soluții plastice postmoderne profunde sau intenționat superficial tratate (precum neoexpresionism, artă obiectuală, colaj, junk și bad painting, sau new onirism) în atenția privitorului nu doar pandemia prin care omenirea este perfid manipulată și supusă încetul cu încetul pierderii unor libertăți sau credinței în sine; ci și crimele omului – ordinare sau politice (naziste, comuniste, sexuale sau globaliste), delăsarea mentală, superficialitatea și lăcomia sa tot mai bolnavă. Pentru a oglindi acestea, am recurs și la expunerea unor lucrări în general recente dar și din mai multe perioade ale creației mele – întrucât atingeau sau ating prin convergență, și în diverse timpuri, problematici complexe și grave.

Caderea – ulei carton

Rechizitoriul din expoziție este făcut într-o viziune plastică șocantă, celor mai mari vicii ale noastre care ne-au adus încetul cu încetul la o situație fără de scăpare. De aceea covidul ca metaforă de început de frază trimite ironic la un vid al minunilor planetei, întrucât răul făcut și perpetuat mefistofelic și de actuala criză virotică ne va face să ne gândim că o minune (frumusețea ca stare în fapt) ne va deveni iluzorie și de nemeritat – într-o lume în care Demiurgul ne-a părăsit din pricina noastră, aproape de tot. Cu toate acestea, deși un pic tensionate, câteva lucrări neosimbolice, pozitive și stenice – în special cromatic, au fost aduse pe simeză ca niște martori luminoși și tăcuți și parte dintr-o lume care vrea să se dezbare de acest coșmar social-politic și de numita viziune/stare terifiantă din noi și dinafara noastră. Adesea în cadrul unor expoziții problematice și grave pe care le-am conceput, am adus o rază de speranță îmbibată coloristic prin câteva lucrări în care echilibrul și lumina sunt puse în antiteză cu diverse nuanțe de întuneric interior. Protestul fără etică este mai fals decât ceea ce el critică. Astfel, toate aceste imunde stări acuzate în expoziție printr-un limbaj protestatatar, acid, asumat – n-ar fi posibile dacă oamenii n-ar fi tot mai greșit conduși de majoritatea liderilor lor, care greșesc și păcătuiesc mai des ca ”supușii”. De aceea următorul ironic motto, ce parafrazează titlul unui cinic film celebru, pare să aibă un revelator sens.

a kind of Motto: # Guvernele ucid (și ele) nu-i așa?

București, octombrie 2020

Daniel Crăciun, artist vizual

Descompunere vegetala – colaj foto si acril pe carton
- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW