Marți, 21 februarie, Vladimir Putin a venit în Adunarea federală a Rusiei (care reunește cele două camere ale Parlamentului), pentru a rosti discursul anual către națiune, în care s-a referit, așa cum toată lumea se aștepta, la războiul din Ucraina, dar și la situația economică a țării. Președintele rus a promis continuarea campaniei militare contra Ucrainei. ”Pentru a asigura securitatea țării noastre, pentru a elimina amenințările venite de la regimul neonazist existent în Ucraina”, a susținut în mod aberant Vladimir Putin, ”am decis desfășurarea operațiunii militare speciale. Și vom regla, pas cu pas, cu grijă și metodic, obiectivele ce se află în fața noastră”.
Vladimir Putin și-a început discursul său de aproape două ore cu sublinierea că țara se află într-o situație ”foarte dificilă”, în pragul unor „transformări cardinale”. A avertizat că NATO s-a extins până la granițele Rusiei, aducând însemnate efective militare. A susținut de asemenea că Statele Unite au renunțat unilateral la tratate internaționale și și-au creat baze militare numeroase pretutindeni în lume. Putin a pretins chiar că a depus eforturi pentru soluționarea pașnică a situației din Donbas, dar puterile occidentale ”au avut alte obiective în vedere”, livrând arme Kievului încă înaintea începerii operațiunii militare speciale ruse. Noi, a pretins în mod aberant Putin, am folosit forța pentru a opri războiul pe care nu noi l-am început, justificând această decizie cu așa-zise provocări ale Kievului în Donețk, Lugansk, în Donbas.
Ucraina, a susținut Putin, devenise opusă Rusiei încă înainte de conflict. ”Noi nu suntem în război cu poporul ucrainean, a lansat liderul rus, ci ucrainenii au devenit ostatici ai Occidentului și ai regimului de la Kiev”. Potrivit lui, răspunderea pentru escaladarea conflictului din Ucraina ar aparține Occidentului, care ”dorește să facă din acest conflict local unul global… Am înțeles acest lucru și vom reacționa în consecință, fiind vorba de existența țării noastre”, a amenințat Putin. A promis ajutorarea locuitorilor, de fapt a rușilor din noile teritorii ocupate de trupele ruse, ”în pofida amenințărilor naziștilor”.
Falsificând evoluția evenimentelor,Vladimir Putin a susținut cu impertinență că Rusia a depus eforturi și continuă să fie deschisă la dialog pentru pace. S-au făcut cheltuieli imense, de miliarde în acest război, a spus el, adăugând că Statele Unite nu au făcut prea mult pentru săracii lumii. A deplâns situația grea a femeilor care și-au pierdut soții pe front sau ai căror soți luptă în continuare pe front și a promis ajutoare, inclusiv crearea unui fond special în acest scop.
Referitor la ”războiul economic” care spune că este dus de Occident contra Rusiei, Vladimir Putin a ținut să avertizeze – în aplauzele auditorilor – că, în urma sancțiunilor, ”nimeni nu a reușit să ne înfricoșeze și nici nu va reuși”.Vladimir Putin a reținut atenția inclusiv cu problemele economice ale Rusiei, susținând că numeroase sectoare civile de bază ale economiei naționale nu s-au diminuat, ci și-au mărit producția. Potrivit lui, agricultorii ruși au avut o recoltă de peste 150 milioane de tone de cereale, iar în 2023 volumul total al exporturilor de cereale va ajunge la o cifră impresionantă, de 60 milioane de tone.
Rusia și-a anunțat suspendarea participării la acordul New Start
Este vorba de un tratat semnat cu Statele Unite în 2010, la Praga, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți. „Sunt obligat”, a anunțat Vladimir Putin, ”să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, cu precizarea că acest lucru nu echivalează cu retragerea Rusiei din tratat. „Statele Unite”, a justificat Putin, ”dezvoltă noi tipuri de arme nucleare… În această situație, Ministerul rus al Apărării și Rosatom trebuie să se asigure că sunt gata să testeze armele nucleare ruse. Bineînțeles, noi nu vom fi primii care vor face acest lucru, dar dacă Statele Unite organizează teste, vom face și noi același lucru. Nimeni nu trebuie să aibă periculoasa iluzie că paritatea strategică mondială poate fi distrusă”. De reținut că Rusia posedă cel mai mare stoc de arme din lume, cu aproape 6000 ogive, spun experții. Împreună, Rusia și SUA dețin în jur de 90% din ogivele nucleare mondiale, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.
La finalul discursului, Vladimir Putin, cu brațele ridicate și pe un ton pe care l-ar fi dorit prietenos, a spus că ”Rusia este o țară deschisă și în același timp o civilizație unică… Ne-a fost transmisă de strămoșii noștri și va trebui să o păstrăm pentru urmașii noștri. Vom dezvolta cooperarea cu prietenii noștri, cu toți cei care vor să lucrăm împreună. Vom adopta tot ceea ce este mai bun, dar contăm înainte de toate pe propriul nostru potențial, pe energia creatoare a societății ruse, pe tradițiile noastre și valorile noastre”.