«Partenerii noștri americani au anunțat că-și suspendă participarea la tratatul INF, o suspendăm și noi. Au anunțat că vor continua cercetările și dezvoltarea armamentelor, vom proceda și noi la fel. Rusia nu va desfășura noi rachete cu rază scurtă sau intermediară de acțiune decât dacă armamente de producție americană apar în Europa sau oriunde în lume (sic!)…», a fost răspunsul imediat dat de Vladimir Putin măsurii anunțate de Washington de a-și suspenda, începând din 2 martie, obligațiile ce-i reveneau prin tratatul INF.
Vladimir Putin a precizat în mesajul său că Rusia «păstrează deschisă ușa unor discuţii… Așteptăm ca partenerii noștri să ajungă la decizia de a purta discuții semnificative, în manieră de la egal la egal, asupra acestui subiect important». Tratatul INF a rămas valabil vreme de 40 de ani. Semnat în decembrie 1987 de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, intrat în vigoare în luna mai 1988, acest tratat era considerat «istoric» la nivel internațional, dat fiind că interzicea arme cu posibil impact dramatic pe fondul creat la încheierea Războiului rece. Anunțul lui Trump privind ieșirea din tratatul INF a fost urmat – în mod logic, spun unii comentatori – de un anunț similar din partea Moscovei. Tratatul, având 200 de pagini și încheiat pentru o perioadă nelimitată, era unul din cele șapte principale acorduri bilaterale ruso-americane privind dezarmarea și limitarea creșterii armelor strategice. Este unanimă opinia analiștilor politici din ambele țări că această dublă denunțare a tratatului INF «nu a fost o surpriză». Relații tensionate există, de mai multe luni, între Washington și Moscova. Ambele părți se acuză reciproc de violarea tratatului INF. Ne amintim, la amenințarea lui Donald Trump din luna octombrie cu ieșirea din acest tratat, Vladimir Putin promitea un răspuns «inevitabil» și «corespunzător» deciziei Statelor Unite. «Nu este altceva decât o nouă cursă a înarmărilor», afirma atunci Putin, respingând acuzațiile americane cu argumentul că Rusia deține deja un arsenal suficient pentru a răspunde oricăror noi amenințări. Rusia, spunea Putin atunci, dispune de noi arme «invincibile», dar preciza că are un program de apărare axat pe «dezvoltarea echilibrată a fortleor navale, terestre și aeriene».
Programe deja relansate
China a cerut Washingtonului și Moscovei să-și regleze diferendele legate de INF printr-un «dialog constructiv». Rari sunt însă comentatorii politici care mai cred posibilă menținerea în vigoare a tratatului INF după expirarea termenului la care este anunțată retragerea totală și definitivă a Washingtonului, la începutul lunii august. Atât Donald Trump, cât și Vladimir Putin și-au făcut publice programe vizând conceperea și perfecționarea, în următoarea perioadă, a unor rachete noi, sofisticate, ce pot fi lansate și de la sol, contrar prevederilor tratatului INF . Se simte – spun analiști politici europeni – un «parfum de Război rece».