7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

Înalți oficiali europeni pun în gardă împotriva unui posibil al doilea val al pandemiei de Covid-19

Statele europene nu trebuie să coboare garda, întrucât un al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea lovi continentul la sfârșitul verii, riscând să coincidă cu gripa sezonieră – au avertizat unii dintre înalții oficiali ai Uniunii Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, și Comisarul european pentru Sănătate și Securitate alimentară, Stella Kyriakides, au recunoscut că răspunsul Uniunii Europene la primul val al pandemiei Covid-19 nu a fost coordonat, motiv pentru care insistă să fie trase învățăminte pentru viitor și să ceară statelor membre să se pregătească pentru un al doilea val. “Știm acum mult mai mult despre virus și impactul lui, dar nu știm încă totul. Avem deci datoria să rămânem vigilenți și profilactici”, a insistat Margaritis Schinas, informând despre un plan al Comisiei Europene de contracarare a izbucnirii unei noi epidemii. “Virusul, a continuat dl. Schinas, este încă prezent printre noi și continuă să se propage în numeroase regiuni ale lumii… În UE sunt câteva focare bine identificate unde s-au luat măsuri pentru a le ține sub control”. Domnia sa a anunțat că în prezent sunt luate măsuri pentru a se diminua riscurile coexistenței Covid-19 cu gripa sezonieră, posibil să aibă loc în toamnă. Există deja, potrivit lui Margaritis Schinas, un plan de măsuri ce urmează a fi luate pentru evitarea unei izolări generalizate în cazul unui al doilea val al pandemiei.

“Nimeni nu poate prezice ce se va petrece în următoarele săptămâni și luni. Cheia o reprezintă pregătirea prealabilă, înainte de venirea toamnei și a iernii” a declarat, la rândul său, dna Kyriakides. Chemând la efectuarea mai multor teste și cercetări ale contactelor, dna Kyriakides a declarat că este de asemenea necesară îmbunătățirea supravegherii sănătății publice, îmbunătățirea capacităților sanitare și asigurarea echipamentelor de protecție individuală. “Noi trebuie nu doar să ne izolăm, ci să și prevenim”, a subliniat dna comisar european.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW