Organizată în regim de urgență, joi, întâlnirea lui Recep Erdogan cu Vladimir Putin, de la Moscova, a avut o agendă consacrată exclusiv ajungerii la un acord asupra situației din Siria, în special din provincia Idleb, situată în nord-vestul Siriei, aflată sub controlul grupurilor rebele anti-Assad și al unor grupări jihadiste.
Erdogan și Putin au anunțat joi un acord de încetare a focului ce pune capăt unei perioade de aproape două săptămâni de violenţe în regiunea siriană Idleb și înlătură riscul escaladării tensiunilor dintre Ankara și Moscova. Corespondenți ai presei străine acreditați la Moscova au relevat că încetarea focului în provincia Idleb a intervenit după mai bine de șase ore de tratative aprinse, derulate la Kremlin. Acordul respectiv a intrat în vigoare joi noaptea la ora 22.00 GMT. Până în ultimul minut, a transmis Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), în provincia Idleb au continuat bombardamentele operate de forțele de la Damasc, soldate cu victime, inclusiv doi soldați turci.
Patrule comune
În declarația făcută după întâlnirea cu Recep Erdogan – în prezența acestuia – Vladimir Putin a precizat că cele două părți au căzut de acord asupra unui text care, în opinia sa, „va servi drept bază solidă pentru încetarea luptelor din zona Idleb”. Trupele rusești și turcești, a informat la rândul său Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, vor organiza, începând din 15 martie, patrule comune pe autostrada M4, o axă strategică ce traversează regiunea Idleb.
Un „culoar de securitate”
Conform textului acordului, Rusia și Turcia au decis instituirea unui „culoar de securitate de 6 km. adâncime de o parte și de alta a autostrăzii M4, creându-se astfel o zonă-tampon având lărgimea de 12 km. Parametrii acestei zone vor fi stabiliți de către Ankara și Moscova în următoarele șapte zile.
Tensiunea în provincia Idleb, reamintesc corespondenții agențiilor internaționale de presă, s-au accentuat începând din luna decembrie, când forțele regimului lui Assad, sprijinite de aviația rusă, au declanșat o puternică ofensivă pentru preluarea controlului asupra acestei zone aflate încă sub ocupația forțelor rebele anti-Assad. A fost o operațiune soldată cu o gravă catastrofă umanitară: aproape un milion de persoane au fost nevoite să ia drumul refugiului pentru a scăpa de bombardamente.