Vladimir Putin nu va merge la Summitul G20, spune ambasada rusă: „Ar putea participa virtual”

Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)

Președintele rus Vladimir Putin nu va călători la Bali pentru a participa la Summitul G20 de săptămâna viitoare, a confirmat joi ambasada rusă în Indonezia, potrivit Politico.

Delegația Rusiei va fi condusă de ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov, a precizat șefa de procotol de la ambasada rusă, Yulia Tomskaya, pentru AFP.

„Programul președintelui Putin încă este în lucru, ar putea participa virtual”, a adăugat Yulia Tomskaya.

Vestea că liderul rus nu va veni la G20 vine după luni de speculații în legătură cu intențiile sale în ceea ce privește summitul – și în contextul informațiilor despre retragerea forțelor ruse din Herson, singura capitală regională ucraineană pe care trupele Moscovei reușiseră să o cucerească după lansarea invaziei.

Ucraina și statele occidentale presaseră Indonezia, gazda Summitului G20, să îi retragă invitația lui Putin, notează și CNN.

Președintele american Joe Biden, care va participa la summit, spunea în martie că Rusia ar trebui dată afară din G20. Membri de top ai administrației sale au părăsit evenimentele G20 la care erau prezenți și delegați ruși.

Cu toate acestea, Jakarta a rezistat presiunii și a căutat să rămână neutră. În plus, l-a invitat la summit și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că Ucraina – care nu este membră G20 – nu va lua parte la summit dacă participă și președintele Rusiei.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW