Rezultatele Vienna Insurance Group din prima jumătate a anului indică o evoluție foarte bună. Toți indicatorii de bază s-au îmbunătățit semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, confirmând o evoluție stabilă în contextul pandemiei de Covid-19.
”Business-ul grupului VIG continuă să se deruleze la nivelurile de dinaintea pandemiei de coronavirus. Creșterea semnificativă, atât a volumului primelor, cât și a profitului, a fost înregistrată într-un context marcat de provocări, în condițiile în care pandemia a continuat să se manifeste în prima jumătate a anului și ne-a afectat viața de zi cu zi în diverse grade. Un factor pozitiv care a contribuit la dezvoltarea noastră constantă este modelul nostru de business, ce lasă tuturor companiilor din regiune ale grupului libertatea de a-și adapta produsele și soluțiile la nevoile locale. Acest model ne permite ca, din postura de cel mai mare grup internațional de asigurări din Europa Centrală și de Est, să acționăm repede și la nivel individual în diverse situații, în fiecare țară din regiunea noastră”, explică Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.
Primele au crescut la 5,773 miliarde de euro
Volumul primelor a urmat un trend ascendent semnificativ, în ciuda diverselor efecte ale pandemiei de Covid-19 pe piețele VIG, crescând cu 3,5%, până la 5,773 miliarde de euro. Cu excepția segmentului asigurărilor de viață cu primă unică, toate liniile de business au consemnat un avans al volumului de prime. Asigurările de proprietăți și răspunderi au înregistrat în mod particular o creștere semnificativă de 5,7%, până la 2,9 miliarde de euro. În ceea ce privește asigurările auto, primele au crescut puternic, cu 7,3%, până la 709 milioane de euro pe segmentul Casco și cu 3,7%, până la 810 milioane de euro, pe segmentul RCA. Primele pe segmentul asigurărilor de sănătate au crescut la 368 de milioane de euro (+3,3%). Asigurările de viață cu prime regulate au înregistrat o creștere a primelor până la 1,362 de miliarde de euro (+1,9%), în linie cu strategia, în timp ce asigurările de viață cu primă unică au consemnat o scădere cu 6,7%, până la 446 milioane de euro. Cele mai mari creșteri ale primelor s-au înregistrat pe piețele din Republica Cehă, Polonia, România și Ungaria.
Cheltuielile cu daune şi indemnizații, excluzând partea de reasigurare, au fost de 3,6 miliarde de euro, cu 0,9% peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.
Profitul înainte de impozitare a crescut cu 25%
Profitul înainte de impozitare s-a situat la 251,4 milioane de euro, în creștere cu 25% față de nivelul de anul trecut și include provizioanele constituite pentru evenimente generate de Covid-19 și de fenomenele meteo nefavorabile. Profitul după impozitare și după plata intereselor minoritare a fost de 186,3 milioane de euro în prima jumătate a lui 2021, în creștere cu 47,5% față de anul trecut.
Rata de solvabilitate a grupului VIG a fost de 267% la 30 iunie 2021, indicând resurse de capital solide și stabile. Rezultatul financiar (inclusiv rezultatele companiilor consolidate prin punere în echivalență) s-a ridicat la 353,6 milioane de euro în prima jumătate a lui 2021, în scădere cu 8,9% față de anul trecut. Scăderea a fost generată în special de o diminuare a câștigurilor/pierderilor realizate. Rata de rentabilitate a capitalului înainte de impozitare s-a îmbunătățit de la 9,1% la 11%. La 30 iunie 2021, Grupul VIG avea plasate 37,5 miliarde de euro în investiții.
Rata combinată a continuat să se îmbunătățească
Rata combinată a Grupului VIG, de 95,2%, s-a redus cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu anul anterior. Evoluția pozitivă s-a produs în ciuda efectului considerabil pe care l-a avut creșterea daunelor generate de condițiile meteorologice la sfârșitul lunii iunie 2021 și datorită unei evoluții îmbunătățite a situației daunelor per ansamblu, precum și implementării de noi măsuri atât în cadrul ”Agendei 2020” cât și al noii strategii ”VIG 25”, în vederea îmbunătățirii ratei combinate.
Previziuni pentru 2021
Pe lângă pandemia în curs și incertitudinile privind evoluția acesteia și impactul pe care îl va avea răspândirea rapidă a variantei Delta, alte dezastre naturale, cum au fost inundațiile din luna iulie, ar putea de asemenea să afecteze evoluția business-ului în a doua jumătate a anului 2021. ”Cu toate acestea, suntem încrezători că ne vom atinge țintele pentru 2021, nu în ultimul rând datorită politicii noastre prudente de constituire de rezerve. De aceea, suntem în măsură să confirmăm previziunile privind atingerea unui nivel al primelor de 10,4 miliarde de euro și un profit înainte de impozitare între 450 de milioane și 500 de milioane de euro. Rata combinată este de așteptat să se situeze în jurul a 95%”, a spus Elisabeth Stadler, confirmând previziunile pentru 2021.