Volumul schimburilor comerciale România-China totalizează 6,7 miliarde de euro

Ieri s-a desfăşurat, în sistem online, Forumul Cooperării Economice şi Comerciale China-România. La eveniment au participat oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele doua ţări, precum Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Consilii Judeţene, Camere de Comerţ, precum şi oameni de afaceri români şi chinezi.

Forumul a fost deschis de Excelenţa Sa Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, care a subliniat: „Organizăm acest forum al cooperării economice și comerciale în format online, invitând oficialii guvernului, asociațiile de afaceri, întreprinderile și reprezentanții locali să participe, în speranța că în contextul pandemiei prelungite va fi creată o platformă digitală și un nou model de schimburi locale și de cooperare între cele două părți. Datorită inițiativei „BeltandRoad”, cooperării China-CEEC și avansării în profunzime a mecanismelor economice și comerciale bilaterale, cooperarea economică și comercială bilaterală a depășit impactul factorilor nefavorabili precum pandemia și a obținut rezultate promițătoare. În primul rând, amploarea comerțului a atins niveluri-record, iar exporturile României către China au crescut rapid. Conform statisticilor chineze, volumul comerțului dintre cele două țări a atins un nivel record de 6,78 miliarde de euro în 2020. În primele șapte luni ale acestui an, comerțul dintre cele două țări a crescut semnificativ cu 45,4%, din care exporturile României către China au crescut cu 70,4%, iar dezvoltarea a devenit mai sănătoasă și mai echilibrată. În al doilea rând, s-au conturat multe aspecte esențiale ale cooperării în domeniul investițiilor. Potrivit statisticilor chineze, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, investiția acumulată a Chinei în România a ajuns la peste 500 milioane de dolari, domeniile și metodele de cooperare au fost extinse continuu. În al treilea rând, s-au făcut pași substanțiali în cooperarea infrastructurii. În al patrulea rând, s-au înregistrat progrese pozitive în cooperarea resurselor umane.

România este a doua țară ca mărime din Europa Centrală și de Est, dar amploarea comerțului bilateral dintre China și România se situează doar pe locul șase în rândul țărilor din regiune și există încă mult spațiu de îmbunătățire; sub influența Legii 5G, și legislației modificate a licitațiilor publice și a altor politici adoptate de guvernul român. Întreprinderile chineze se confruntă cu obstacole politice și artificial în participarea la proiectele infrastructurii și construcția 5G, ceea ce va afecta în mod negativ cooperarea economică și comercială bilaterală în viitor. Sperăm că guvernul român va urma tendința generală a globalizării, va susține principiile economiei de piață și conceptul de libertate și deschidere și va crea un mediu de afaceri echitabil, deschis și transparent pentru companiile chineze.(…)

Privind spre viitor, vă propunem următoarele sugestii de cooperare:

Mai întâi de toate este valorificarea potențialului de cooperare și de extindere a amplorii comerțului. Guvernele ambelor părți ar trebui a încuraja întreprinderile să exploreze noi oportunități comerciale și să crească proporția produselor electromecanice și de tehnologie avansată în comerțul bilateral. Invităm partea română să utilizeze pe deplin platforme precum China International Import Expo, China International Trade Fair și China-CEEC Expo pentru a extinde exporturile de produse și servicii către China. Partea chineză este dispusă să importe mai multe produse agricole caracteristice românești și de înaltă calitate și se recomandă ca autoritățile competente din ambele părți să mențină un contact apropiat și, pe baza rezultatelor deja obţinute, să se accelereze procesul de export al produselor agricole românești către China, realizând exporturi substanțiale la scară largă cât mai curând posibil.

A doua sugestie este de a construi proiecte demonstrative și de a promova cooperarea de investiții pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența. Ambele părți ar trebui să se concentreze pe asigurarea faptului că proiectele de investiții existente sunt operate și dezvoltate bine și să devină un model de beneficii reciproce și de câștig comun. Sperăm că guvernul român și autoritățile locale relevante vor crea un mediu favorabil pentru producția și funcționarea întreprinderilor chineze în România. Sugerăm ca partea română să prezinte și să promoveze activ în China mediul de afaceri și proiectele de investiții ale României prin participarea la diverse expoziții și târguri, astfel încât să atragă companii chineze capabile să investească în România”- a susţinut Ambasadoarea Jiang Yu.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW