Vot pentru soluționarea unui conflict vechi de 30 de ani: Parlamentul elen a acceptat schimbarea denumirii Macedoniei

În ciuda unei opinii publice majoritar ostile, cu 153 voturi pentru și 146 contra, parlamentul elen a pus capăt unui îndelungat război diplomatic cu statul vecin din Balcani, care de acum încolo se va numi Republica Macedoniei de Nord.

Pentru premierul elen Alexis Tsipras, obținerea votului parlamentului în favoarea restabilirii unor relații normale cu vecinul din Balcani purtând de acum denumirea de Republica Macedoniei de Nord a fost o misiune extrem de grea. Dovadă este votul la limită cu care a fost ratificat tratatul respectiv, în condițiile în care aliatul său suveranist Zorii aurii a părăsit guvernul și a votat împotrivă. Tsipras a reuşit însă să obțină sprijinul unui grup de deputați din formațiunile de centru și din Stânga socialistă.

Pacea și prietenia în Balcani

Alexis Tsipras a salutat rezultatul votului, calificându-l drept un «act istoric» și «începutul unei noi pagini în Balcani» ce pune capăt unui conflict diplomatic ce durează de zeci de ani și «pune bazele unei perioade de pace și cooperare în zonă». Concret, acordul deschide noii Republici a Macedoniei de Nord porțile spre NATO și Uniunea Europeană, blocate atâta vreme de Atena, refuzându-i candidatura sub numele de «Macedonia». Opozanții, majoritari împotriva tratatului nou semnat cu vecinii, s-au temut și încă se mai tem că Republica Macedoniei de Nord ar intenționa ca, într-o zi, să anexeze întreaga regiune macedoneană (deci și nordul Greciei), pentru a avea ieșire la Marea Egee. Acordul încheiat cu guvernul de la Skopje comportă însă unele măsuri ce permit să se facă diferența între ceea ce face parte din moștenirea culturală greacă și identitatea slavă a Macedoniei. Astfel, statutul monumentelor și al clădirilor publice din Macedonia de Nord va fi revizuit, devenind obligatorie ștergerea oricărei reprezentări publice a «Soarelui de la Vergina», simbolul dinastiei antice macedonene. Pentru opoziția de dreapta, pentru extrema dreaptă și pentru comuniști, nimic nu a fost suficient în tratat care să-i determine să-și dea votul. Ca atare, invocând sentimentul patriotic elen, ei așteaptă alegerile legislative, prevăzute pentru această toamnă, pentru a-i «plăti» lui Tsipras și echipei sale de la guvernare semnarea tratatului cu Skopje.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW