Ca ai o casa imensa sau una mai modesta ca suprafata, un coltar reuseste sa salveze o multime de situatii. Poate cea mai indragita piesa de mobilier, merita un loc privilegiat in orice camin, cu toate drepturile sa devina vedeta livingului.
La nevoie, arata extrem de bine langa un pouf sau fotoliu. Totusi, nu orice coltar are o estetica armonioasa sau se incadreaza in ansamblul camerei. Ales pe pripeala, risti sa te trezesti cu un mobilier mare si greu pe care nu-l folosesti sau de care te-mpiedici la tot pasul.
In viziunea multora, castig de cauza are canapeaua – sau un ansamblu cu fotolii si / sau cu o alta canapea. Ca e mai clasica, mai simplu de inserat in spatiu, mai usor de asociat cu alte elemente etc. Insa si in aceasta situatie alegerea poate fi un esec total.
Indiferent de versiune – coltar extensibil, cu peninsula, modular etc., mai tine de gusturi, de stilul ambientului, de destinatii, pozitionare, de pret. Nu in ultimul rand (sau mai ales), de disponibilitatea spatiului.
Posibil ca tine si de alti factori, care ies la iveala odata cu tabloul final, abia dupa ce amenajarea e completa.
De ce coltar, nu alte optiuni?
Doar cine are deja un coltar intelege cat de necesar e la casa omului. Iar motive se gasesc si pentru altii, cu duiumul:
#1: Pentru ca salveaza spatiul
Optimizarea spatiului disponibil constituie primul factor de luat in considerare. Prin forma specifica (de L, de U), coltarele permit si folosirea unor zone care in mod normal raman irosite (de pilda, colturile incaperilor).
Desi la prima vedere pare ca ocupa prea mult spatiu, de fapt il salveaza. Exista modele mici, nu doar imense, apoi reversibile si modulare, ambele foarte in tendinte. Astfel, dupa cum dicteaza caracteristicile, se vor adapta fara probleme si fara sacrificii in orice cadru.
#2: Pentru ca acopera golurile din incapere
In mod normal, prin extensia peninsulara, coltarul ocupa o suprafata mai mare decat o canapea liniara, echivalenta ca model. Dar chiar portiunea de colt devine un mare avantaj (si e un plus ce trebuie precizat).
Coltarele clasice, cu dimensiunile lor generoase, se preteaza foarte bine la livingurile imense, chiar in ambiente open space, unde pot creea spatii separate. Iar zona unde se amplaseaza (centru, perete, colt) devine imediat mai primitoare, incurajand parca si mai mult ideea de ”acasa”.
#3: Pentru ca faciliteaza socializarea
Prin aspectul de L sau de U ce le caracterizeaza, reusesc in mod cat se poate de natural sa apropie oamenii, sa desclesteze mintile si vorbele. Datorita formei inconfundabile, devin o adevarata oaza de socializare, care incurajeaza conversatiile.
O singura piesa de mobilier conecteaza persoane din aceeasi incapere. Un spatiu mai restrans decat necesita 2 canapele sau 1 canapea si 2 fotolii, poate gazdui mai multe persoane.
#4: Pentru ca pune in valoare ambientul
Un coltar nu poate fi privit ca o piesa anonima, dimpotriva. Mai depinde de stil si culoare (cromatica trebuie bine aleasa). Dar in general, da valoare spatiului si numai prin prezenta impunatoare. Nu degeaba apare adesea descris drept vedeta salonului, livingului etc.
Pentru un rezultat impecabil, atentie mare la dimensiuni, sa nu ”sufoce” atmosfera. Atentie si la stil. Gafele sunt destul de frecvente mai ales cand se fac asocieri cu stilul contemporan, industrial etc., cazuri in care sunt de preferat coltare moderne in nuante neutre.
#5: Pentru ca este o varianta versatila
Iata-ne ajunsi si in fata principalei caracteristici a coltarelor, care explica integrarea lor in multe case. Ca sunt cu peninsula, cu sezlong, dormeza si / sau extensibile, se pot utiliza in variate modalitati, facilitand asocierea lor cu orice idee si posibilitate de amenajare.
Modelele modulare ies in evidenta tocmai prin numarul de combinatii nu doar a corpurilor individuale cu sezut, ci si a celor cu rafturi, brate etc. Ajunge sa stabilesti niste dimensiuni in care sa te incadrezi si apoi se recompui modulele coltarului in baza activitatilor preferate.
Ca sa intelegi despre ce vorbim, un salt prin magazinul Alfemo, sectiunea coltare, ar fi mai mult decat indicat.
Cum alegi coltarul in functie de tipologie?
Criteriile care conteaza cand esti in punctul sa dai curs cumparaturilor sunt cele ce fac diferenta intre coltarul agonizant si modelul demn de tot extazul. Ajungem si acolo, dar inainte mai ai de parcurs un pas.
Exista coltare si coltare, fiecare cu stilul, formele si particularitatile proprii. Ca sa fie mai accesibila alegerea ulterioara, iar dilema ”extensibile sau fixe” sau nu mai fie dilema, te invitam sa faci cunostinta cu principalele categorii:
- Modelul ”curat” – Este forma cea mai simpla si mai previzibila, ce rezulta din fuziunea a 2 canapele liniare, ambele laturi avand aspect similar.
- Cu peninsula – Este poate varianta cea mai comuna si mai des intalnita, caracterizata prin extensia specifica, lipsita integral de brate.
- Cu sezlong – Modelul pleaca de la varianta cu peninsula, atata doar ca extensia-sezlong (fara brate), mai profunda, permite intinderea integrala a corpului.
- Cu dormeza – ”Accesoriul” este similar cu sezlongul, cu deosebirea ca partea cu dormeza include si un brat pe toata lungimea ei.
- ”Panoramice” – De regula, cu un look foarte elegant, coltarul are lateralele”libere”, fara brate, asemanatoare cu poufurile.
- Modulare – Li se spune astfel intrucat includ elemente individuale, ce permit recompunerea personalizata a coltarului. Poate fi vorba despre oricare dintre modelele precedente.
- Extensibile – Datorita optiunii de a se transforma in pat, constituie varianta preferata pentru majoritatea, cu mentiunea ca poate avea oricare dintre variantele prezentate.
In functie de exigentele pe care fiecare le are, pentru sufragerie si casa, poate fi mai potrivit un model decat altul. Iata de ce inainte de o achizitie este esentiala identificarea propriilor nevoi.
Ce detalii conteaza cand cumperi un coltar pentru livingul tau modern?
E frumos, practic, versatil, spatios si conecteaza oamenii. Dar pe cat de plin e de virtuti, pe atat poate fi de complicata alegerea mobilierului. Mai ales cand ai fata felurite modele, stiluri, forme, culori, dimensiuni etc.
Ca sa nu ratezi sansa sa-ti cumperi coltarul de vis, cel mai comod si misto, la ce aspecte sa te uiti?
a. Destinatie si functii
Vei porni de la potentialele utilizari viitoare: Vrei un coltar doar pentru relaxare sau si pentru dormit?
Il vei insera intr-o locuinta, cu un modul TV ancorat dinainte sau intr-un salon? Ii vei rezerva doar o functie de relaxare cotidiana sau preconizezi sa asiste la multe ore de somn si vise minunate?
Imediat mai urmeaza sa te intrebi daca e mai necesar un coltar extensibil sau unul fix? Daca raspunsul ”favorizeaza” prima varianta, nu s-au sfarsit dilemele.
Coltarul se va folosi zilnic ca pat principal sau doar ocazional, de catre musafiri? Daca raspunsul apare descris in prima situatie, mai trebuie sa verifici:
- Sistemul de deschidere (sa fie cat mai simplu, robust si usor de manipulat);
- Salteaua (este de dorit una cat mai confortabila – pe cat posibil ergonomica);
- Spatiul de depozitare (preferabil sa existe pentru asezarea lenjeriilor, pernelor etc.).
b. Dimensiuni
E nevoie de 3-4 locuri sau de mai multe? Cu peninsula, sezlong etc.? Oricat de tentat pare unul cu dimensiuni generoase, cand spatiul e restrans, n-ai ce face, trebuie sa te adaptezi, poate multumindu-te cu un coltar fix, mai mititel.
Ca sa nu gresesti, nu ajunge sa masori incaperea. La fata locului, lucrurile pot avea o infatisare diferita. Decupeaza niste planse din carton cu dimensiunile si forma mobilierului ipotetic si insereaza-le in spatiu, pe locul unde vrei sa-l pozitionezi.
Daca nu te convinge ideea, incearca si cu un divan modular, mult mai flexibil comparativ cu alte optiuni.
c. Stil
De regula, primul lucru la care publicul se uita este stilul, o caracteristica importanta avand in vedere ca obiectul de mobilier reflecta canoanele estetice al proprietarului. Coltarul place optic sau nu, caz in care se duc mai departe, cautand alt model, alt stil, alta forma.
Cu privire la acest punct, cel mai bine este sa incepi prin a-ti urma instictele si gusturile, fara insa sa neglijezi stilul incaperii. Insa cum nu toata lumea e designer de profesie si nici nu exceleaza in simtul estetic, trebuie si putin studiu in stanga-dreapta.
De pilda, intr-un living amenajat in stil contemporan, cel mai bine se contopeste in context un coltar modern, cu un aspect cat mai actual. In schimb, intr-o amenajare in care predomina traditionalul, mobilerul se asorteaza cu coltarele cu linii clasice, chiar din piele.
d. Materiale
De la stofe din bumbac si tesaturi sintetice, pana la piele, practic coltarele pot fi imbracate cu aproape orice material. Iar diversitatea lor poate cufunda si mai mult in ceata decizia de achizititie.
Optiunea pentru o varianta sau alta are legatura tot cu utilizarile viitoare. Si ca sa-ti exemplificam…
Pielea e impecabila ca textura si tinuta, conferind prestanta coltarului si incaperii. Poate reprezenta o solutie perfecta atat pentru modelele minimaliste, cat si clasice. Insa cum este sensibila la uzura, e mai putin indicata intr-o casa cu copii sau cu animalute de companie.
La fel, si cine are obiceiul sa cineze pe coltar se va orienta spre materiale mai putin pretentioase. Exista tesaturi rezistente la pete si la apa, care mai sunt si usor de curatat si de intretinut.
Partea faina in privinta materialelor si a culorilor este ca unii producatori lasa in seama clientilor aceasta optiune, ajutand astfel la realizarea unor coltare personalizate, mult mai simplu de inserat intr-un ambient.
Oricum, ales cu inspiratie si tinand cont de toate aceste particularitati, coltarul va asigura confortul cui il foloseste si se va transforma intr-un veritabil element de design dedicat relaxarii.
Daca esti in cautare de coltare living moderne si de calitate, descopera oferta Alfemo! Poti alege dintr-o varietate de culori si tesaturi.