Consilierul de Stat al Chinei și ministrul de Externe Wang Yi a menționat luni cele cinci principii ale Chinei în dezvoltarea drepturilor omului, în cadrul unei întâlniri cu înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachele, aflat în vizită la Gaungzhou, reședința provinciei Guangdong din sudul Chinei.
Șeful diplomației chineze a mărturisit că statul plasează întotdeauna asigurarea dreptului la viață pe primul loc. Statul chinez hrănește o cincime din populația mondială cu doar 9% din suprafața terenurilor de pe Pământ, instituind cel mai mare mecanism de asigurări sociale și medicale la nivel mondial. De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, China a protejat la maximum siguranța și sănătatea populației sale.
Al doilea principiu este că creșterea drepturilor la dezvoltare este întotdeauna primordială. China a reușit să elimine sărăcia și a îndeplinit, cu zece ani mai devreme, obiectivul privind reducerea sărăciei, inclus pe Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, cei 1,4 miliarde de locuitori chinezi intrând în societatea cu un nivel de viață decent.
În plus, garantarea intereselor legitime ale cetățenilor este o atribuție fundamentală a statului chinez. China este unica putere în lume, ce a întocmit și aplicat necontenit Planul național de acțiuni cu privire la drepturile omului. China dezvoltă succesiv democrația cu un proces complet, realizând relații de sinergie între democrația procesului și cea a rezultatelor, între democrația proceduală și cea esențială, între democrația directă și cea indirectă, între democrația electorală și democrația consultativă.
Al patrulea principiu rezidă în asigurarea drepturilor minorităților naționale și ale altor grupuri speciale. Autoritățile centrale ajută cu toate mijloacele regiunile populate de etnii minoritare să cunoască o dezvoltare comună și garantează conform legii drepturile diferitelor naționalități în gestionarea treburilor naționale.
Nu în ultimul rând, statul chinez ia drept obiectiv pe termen lung protejarea securității populației. Sentimentul siguranței în rândul cetățenilor chinezi trece în fiecare an de 98%.