(corespondență din Strasbourg)
Mulți, în Europa, își pun întrebarea dacă administrația Trump va declanșa război comercial și împotriva Uniunii Europene. În orice caz, declarații în acest sens au fost auzite nu o dată în ultimele zile, Donald Trump amenințând direct UE cu suprataxe vamale în cazul în care va continua să subvenţioneze grupul Airbus.
Comisia Europeană și-a expus o primă opinie: nivelul măsurilor avute în vedere de Washington «este mult exagerat». Comisia a lansat și ea un avertisment, pornind de la faptul că, și în cazul Boeing, există date ce pot permite adoptarea unor represalii similare celor americane.
În noaptea de luni spre marți, Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comerț, a dat publicității o listă de produse europene susceptibile a fi supuse unor taxe vamale mai mari, cu titlu de represalii, începând din această vară. Sunt vizate avioanele și elicopterele civile, motocicletele, confecții și numeroase produse alimentare (brânzeturi, vinuri, fructe, ulei de măsline, pește)… În total, importuri europene în valoare de 11,2 miliarde de dolari ar urma să facă obiectul unor taxe vamale suplimentare. Experții americani spun că această sumă acoperă de fapt pierderile cauzate economiei americane prin subvenționarea europeană a grupului Airbus.
Uși deschise pentru discuții
Robert Lighthizer a precizat în comunicatul său că, totuși, obiectivul său rămâne încheierea unui acord cu europenii pentru a-i determina să oprească subvențiile pentru Airbus. «Atunci când UE va opri aceste subvenții nefaste», a spus Lighthizer, «va înceta și aplicarea suprataxelor vamale impuse produselor europene» importate în America.
Este evident faptul că amenințarea americană se constituie într-o nouă etapă a conflictului care opune de mai bine de 15 ani Statele Unite și Europa. Ambele părți se acuză reciproc de acordarea de ajutoare ilegale date campionilor lor în domeniul aeronauticii, respectiv Boeing și Airbus. Se spune că, ajuns în fața Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), diferendul se referă la mai multe miliarde de dolari. «Când văd situația actuală în ceea ce privește creșterea economică mondială, mă gândesc că nu ne putem permite un conflict comercial», a reacționat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei. El a pledat pentru încheierea unui acord «à l’amiable» cu Statele Unite. Comisia Europeană și-a expus deja o primă opinie: nivelul măsurilor avute în vedere de Washington în privința taxelor vamale la unele produse europene «sunt mult exagerate». Mai mult, Comisia a lansat și ea un avertisment, pornind de la faptul că, și în cazul Boeing, există date ce pot permite adoptarea unor represalii similare celor americane. După cum se vede, subiectul este extrem de preocupant în capitalele europene și el va fi abordat neapărat la apropiata reuniune a Fondului Monetar Internațional ce va avea loc la Washington.