În ajunul întrevederii lui Joe Biden cu Vladimir Putin, Washingtonul dă un nou avertisment Moscovei, iar, spun analiști politici din ambele capitale, convorbirile celor doi lideri ar putea fi lungi și marcate de asperități. Încă înaintea întâlnirii, Washingtonul anunța din nou, clar: dacă Rusia atacă Ucraina, Statele Unite sunt gata să instituie sancțiuni financiare «inedite» și să desfășoare mai multe efective militare în Europa de Est. Fără, însă, să ajungă la o ripostă militară directă. Un înalt responsabil de la Casa Albă, citat de corespondentul RFI la Washington, a detaliat luni, într-o conferință de presă, pârghiile pe care Statele Unite sunt pregătite să le pună în acțiune. «Dacă Putin se mișcă, va exista o cerere crescută din partea aliaților noștri» din Europa Orientală pentru «a se pune în joc trupe mai multe, capacități și exerciții». Iar Statele Unite «vor răspunde favorabil». Oficialul american a lăsat totuși să se înțeleagă că o ripostă militară americană directă nu este avută în vedere. Este privilegiată, în cazul invadării Ucrainei, «o combinație» între mai multe elemente: susținere acordată armatei ucrainiene, puternice sancțiuni economice și o creștere substanțială a sprijinului de la aliați din sânul NATO.
Așa cum se știe, NATO este subiectul care provoacă acum cea mai mare supărare între Rusia și occidentali. Chiar dacă deocamdată procesul aderării Ucrainei la Alianță pare înghețat, Moscova dorește un angajament formal că Ucraina nu i se va alătura. Angajament pe care Statele Unite, și cu atât mai puțin Ucraina, nu doresc să și-l asume. Mai mult, spune corespondentul RFI la Washington citând numeroși observatori, constatând că sancțiunile de până acum nu au dus la flexibilizarea atitudinii Kremlinului, guvernul american dă acum asigurări că va recurge la măsuri punitive «draconice, fără precedent».
Convorbire telefonică Blinken – aliații europeni-cheie
Înaintea videoconferinţei de marți cu Vladimir Putin, Joe Biden s-a întreținut telefonic cu «aliații europeni-cheie», în vederea «coordonării mesajului». În final, subliniază un comunicat dat publicității de Elysée, liderii celor cinci «aliați-cheie» – Germania, Statele Unite, Franța, Italia și Regatul Unit – și-au exprimat «determinarea» de a cere respectarea suveranităţii Ucrainei. Emmanuel Macron și ceilalți patru șefi de stat și de guvern s-au angajat de asemenea «să acționeze pentru menținerea păcii și a securității în Europa».
Convorbire telefonică Blinken-Zelensky
Secretarul de stat american a purtat și el o convorbire telefonică luni, cu președintele ucrainean Zelensky, în ajunul videoconferinţei Biden-Putin. «Am convenit să continuăm acțiunile noastre comune și concertate», a declarat după convorbire Volodimir Zelensky, aflat într-o inspecție în tranșeele de pe linia de front cu separatistii proruşi din estul Ucrainei. A primit promisiunea că după întrevederea cu Vladimir Putin, președintele Biden îl va contacta pentru a cunoaște rezultatele demersului diplomatic vizând găsirea unei soluții la criza ucraineană.
De partea Moscovei, sunt formulate fără încetare dezminţiri privitoare la orice intenție belicoasă vizând Ucraina și sunt așteptate propunerile Washingtonului pentru soluționarea crizei din Donbas. Sunt așteptate răspunsurile Statelor Unite la cererea Rusiei de a obține garanții pe termen lung pentru securitatea sa la frontierele occidentale (Ucraina) și cele meridionale – la Marea Neagră și Georgia. Corespondentul RFI la Moscova a aflat din surse informate că de la videoconferința cu Biden nu se așteaptă «nimic special», «în afara umbrei unor noi sancțiuni americane» împotriva Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că, pentru a se pune ordine în relațiile Rusiei cu Statele Unite, este nevoie de mult mai mult timp de discuții decât câteva ore.