Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut vineri după-amiază o videoconferință cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
China și Germania sunt parteneri strategici și au avansat în spiritul beneficiilor și al realizărilor reciproce și s-au dezvoltat în comun printr-o atitudine de învățare mutuală, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping. Parteneriatele chino-germane sunt deschise, pragmatice și în același timp progresează continuu. Recent, China a adoptat 24 măsuri pentru îmbunătățirea mediului de investiții străine și asta înseamnă mai multe oportunități pentru parteneriatele bilaterale.
Xi a subliniat că în contextul situației actuale volatile, în care se accentuează conflictele geopolitice, redresarea economiilor este lentă și reapare mentalitatea de Război Rece, China și Germania de pe pozițiile lor de puteri responsabile trebuie nu doar să dezvolte relațiile bilaterale, ci și să apere ordinea internațională și multilateralismul și să colaboreze în a aplana provocările globale. China consideră Uniunea Europeană un partener strategic și speră ca blocul comunitar să promoveze principiile de piață, să păstreze concurența loială și liberul schimb și să mențină stabilitatea lanțului global de aprovizionare.
La rândul său, Olaf Scholz a spus că relațiile cu China sunt foarte importante pentru partea germană. Berlinul este dispus să continue pe această traiectorie și să aprofundeze parteneriatele în diverse domenii. Scholtz speră că firmele germane vor avea un succes mai mare în China. Cancelarul german a spus că va facilita schimburile de vize și de personal cu China și va consolida schimburile interpersonale și va promova dezvoltarea durabilă a relațiilor UE-China.
Cancelarul german a vorbit și despre conflictul dintre Palestina și Israel și criza din Ucraina, exprimându-și dorința de a menține dialogul cu partea chineză pe aceste teme importante. Xi Jinping a arătat că rezolvarea atât a conflictului Palestina-Israel, cât și a crizei din Ucraina trebuie să aibă la bază conceptul de securitate comună cuprinzătoare și durabilă și construirea unei arhitecturi de securitate echilibrate, eficiente și durabile. Constrângerea spațiului de securitate al altor țări și protejarea unilaterală a alteia, prin ignorarea simultană a cererilor legitime ale celeilalte părți, va duce la dezechilibre regionale și la extinderea și escaladarea conflictelor. China și UE ar trebui să depună eforturi pentru a media conflictele, pentru a reduce tensiunile și pentru a avea un rol pozitiv în promovarea păcii și dezvoltării regionale.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV