Este o întâlnire care, fără a fi un secret, este mult așteptată la nivel mondial, dat fiind scopul ei – calmarea relațiilor dintre cele două țări ale lor și restabilirea dialogului. Nu vor fi excluse în cadrul convorbirilor lor și puncte de fricțiune precum situația Taiwanului. Reamintim că aceasta este a doua întâlnire în persoană între cei doi oameni de stat de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Întâlnirea lor se va desfășura în regiunea San Francisco. În orașul San Francisco are loc în perioada 12-18 noiembrie un summit APEC (Cooperarea economică pentru Asia-Pacific). Reamintim, de asemenea, că între cei doi președinți au mai avut loc încă șase conversații, cu ocazia a diverse evenimente internaționale. Noua întâlnire, spun sursele, se va desfășura în mai multe „sesiuni”, la fel ca întâlnirea de acum un an din Bali, în marja summitului G20. La vremea respectivă, fiecare parte a calificat discuțiile purtate ca „pozitive”, ambii interlocutori căutând mijloacele necesare „evitării conflictelor între două puteri mondiale”. De data aceasta, Statele Unite se declară încrezătoare în succes încă înaintea întâlnirii – spune un „înalt responsabil american” într-un interviu apărut în presa americană – invocând situația economică americană sănătoasă, precum și activitatea diplomatică a Washingtonului pentru consolidarea alianțelor sale în Asia.
La Washington, opinia generală este că, acum, relațiile dintre Statele Unite și China au atins ” un punct dintre cele mai joase cunoscut în ultimii ani privind numeroase subiecte”, în special controlul exporturilor, respectarea drepturilor omului, securitatea națională. ”Obiectivul nostru”, afirmă înaltul responsabil american mai sus citat, ”va fi să încercăm să luăm măsuri vizând stabilizarea relațiilor SUA cu China, să eliminăm unele înțelegeri eronate a lucrurilor și să deschidem noi linii de comunicare”. Oficiali americani, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au afirmat că doresc o „rivalitate” cu China, dar nu „conflict” și nici „război rece”. O altă sursă avertizează că nu trebuie așteptată „o lungă listă de rezultate concrete” de la această întâlnire, dar că scopul final al ei este „gestionarea rivalității” cu Beijingul.
Din agenda convorbirilor Biden-Xi Jinping
Înalți responsabili americani confirmă că în discuțiile lui Biden cu Xi Jinping vor fi abordate marile subiecte internaționale ale momentului, îndeosebi războiul din Fâșia Gaza. Biden așteaptă de la omologul său chinez „să spună clar – în cadrul relațiilor sale în creștere cu Iranul – că este esențial ca Teheranul să nu caute intensificarea sau extinderea conflictului din Orientul Apropiat”.
Potrivit surselor americane, în legătură cu principalul punct de discordie, Taiwanul, Joe Biden îi va repeta lui Xi Jinping, care revendică suveranitatea insulei, că Washingtonul nu susține o independență a Taiwanului și că politica americană în această chestiune nu s-a schimbat. Înaltul responsabil american anonim, menționat mai sus, subliniază că un dialog între înalți responsabili militari american și chinez, dar și la un eșalon mai operațional „este absolut esențial” . Chinezii, relevă sursa citată, sunt reticenți, dar președintele Biden va exercita presiuni pentru ”restabilirea acestor linii de comunicație cruciale între două puteri nucleare”.
Ca sa nu fie inghesuiti si distrusi, colonialistii amerlici CEDEAZA TAIWANUL.Tampitii de chinezoi spera sa nu fie distrusi dupa ce stapanul sua termina cu arabii si rusii. MARE PROSTIE, EI URMEAZA
Să se înțeleagă dracului, că uite, războaiele, „calde” sau „reci” duc la scumpete și scăderea nivelului de trai și în SUA și în China și în Europa și în Orientul Apropiat. Iar China să renunțe la vorba lui Lăpușneanu, („Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”), taiwanezii au dreptul să-și hotărască viitorul prin referendum.
Daaaaaa. La fel Texasul, Calufornia, New Mexico, Arizona. Vor sa se intoarca de unde au facut amerlocii furaciunea, la Mexic. Petrolul din golful Mexic, la fel, vrea la Mexic. Si daca faci un REFERENDUM IN UCRAINA, sigur se intorc la patria mama, Rusia. E bine asa? Sau numai la Taiwan e bine?…
De fapt SUA a impus „sanctiuni” Chinei in cateva domenii economice strategice:
– smartphoanele Huawei au fost interzise in SUA si Google Play nu le mai accepta la descarcarea de aplicatii
– firmei Huawei i-a fost interzis accesul la licitatii de banda 5G in SUA si tarile satelit (inclusiv Romania)
– exportul de microchipuri americane (Nvidia, dar si altele) spre China a fost oprit
etc.
Ei bine, Huawei a avut o cadere in 2021 si 2022, dar din 2023 si-a dezvoltat propriul microchip Kirin pentru smartphone-ul Mate 60 Pro care egaleaza performanta iPhone 15, si totodata a anulat comenzi de miliarde de dolari catre producatorii americani de microchipuri.
Huawei are proprul sistem de operare Harmony OS si propriul server de descarcare a aplicatiilor (AppGalery).
Razboiul economic pornit de Donald Trump a avut un efect nedorit:
Huawei a devenit independent de tehnologia occidentala iar marile companii occidentale au pierdut o buna parte din piata chinezeasca.
P.S.
In anii urmatori vom auzi de masini electrice produse in China si vandute la preturi de 6.000 – 10.000 EURO, desi asa ceva pare incredibil azi. Doar eventualele bariere vamale ar putea opri intrarea lor in Europa, dar cine va avea curajul sa puna taxe vamale mari Chinei!?
De-dolarizarea schimburilor comerciale internationale este in curs de desfasurare, tarile BRICS migrand spre moneda yuan in relatia cu China (deocamdata).