(la MNLR–Creţulescu, joi 28 martie 2019)
Se împlinesc 10 ani de la fondarea, în – deci – 2009, a revistei on-line de teatru Yorick a Editurii Nemira, la iniţiativa lui Valentin Nicolau, regretatul fondator al editurii (între timp stins tragic din viaţă, în ianuarie 2015, la 54 de ani). El însuşi pasionat de teatru, dramaturg, pe lângă prozele şi eseurile pe care de asemenea le-a scris, Valentin Nicolau a decis să consacre artei scenice un compartiment editorial special şi o revistă on-line. Colecţia de carte, intitulată tot „Yorick”, deosebit de elegantă, şi alte apariţii complementare au oferit publicului şi profesioniştilor un set consistent de volume de istorie şi teorie a teatrului, precum şi valoroase mărturii ale unor mari artişti străini şi români. Iar revista, de fapt un mega-site dedicat, un „portal” bogat, amplu ramificat, a devenit principalul reper mediatic al domeniului, alimentat continuu cu informaţii, interviuri, cronici şi alte tipuri de comentarii, vitale pentru documentarea şi înţelegerea fenomenului teatral autohton al acestui deceniu şi, graţie privirilor retrospective, întregii istorii scenice naţionale, de la începuturi până azi.
De la bun început, de organizarea şi coordonarea Yorick-ului Nemirei s-a ocupat Monica Andronescu, invitată să preia rolul de redactor-şef. Continuă să-l joace şi astăzi! Din echipa redacţională actuală, stabilizată în ultima vreme, după etape în care şi-au adus contribuţiile şi alte colege, şi alţi colegi, mai fac parte Dana Ionescu, Maria Zărnescu, Alina Epîngeac.
Despre cei 10 ani ai proiectului Yorick de la Nemira, revistă de teatru şi colecţie de cărţi dedicate artelor spectacolului, va fi vorba la ediţia Yorick a Cafenelei critice, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Participă: Ana-Maria Nicolau (directoare generală a Nemirei, continuatoare a operei editoriale a tatălui său), Monica Andronescu, Dana Ionescu, Maria Zărnescu, Alina Epîngeac, colaboratori Yorick, creatori şi critici de teatru.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu).