0.1 C
București
marți, 9 martie

Regizorul Kim-Ki duk a încetat din viaţă cu puţin timp înainte de a împlini 60 de ani

Regizorul sud-coreean Kim-Ki duk a încetat din viaţă vineri, 11 decembrie, la Riga, pe fondul unor complicaţii provocate de coronavirus. Pe 20 decembrie ar fi împlinit 60 de ani.

Potrivit Wikipedia, cineastul intenţiona să se stabilească în Letonia, unde ar fi urmat să turneze un nou film cu producţie letonă-coreeană.

În carieră, a obţinut numeroase premii, printre care Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, în 2012, pentru Pietà, premiul Un certain regard, la Cannes, în 2011, pentru Arirang şi Ursul de Argint, în 2004, la Berlin, pentru Samaritan Girl, fiind, conform Cinemagia, singurul regizor sud-coreean premiat la (toate) aceste festivaluri majore europene.

Kim-Ki duk a fost, cinefilii o ştiu, un regizor controversat. Filmul The Isle (2000) conţine scene de cruzime împotriva animalelor, unii au interpretat reprezentările din anumite filme ale sale drept misoginism, filmul Pietà ar fi putut provoca, cel puţin pe baza titlului şi a afişului, un scandal religios.

Însă este de asemenea cunoscut că avea un talent autentic, fiind, poate, una dintre cele mai originale voci ale cinematografiei sud-coreene, alături de Chan-wook Park. Fie şi generatoare de controverse, filmele sale nu te puteau lăsa indiferent. Aveau acea ”sclipire de geniu” care a devenit o calitate rară în ultimele decenii ale cinematografiei.

Noi nu am interpretat nici aclamatul Pietà ca pe o blasfemie, ci ca pe un film excepţional scris, regizat şi interpretat, care propune, într-un inedit amestec de violenţă, răzbunare, mercantilism, cruzime, presărate însă şi cu crâmpeie de sensibilitate, o adevărată lecţie de viaţă, o poveste despre ceea ce suntem în viaţă şi ceea ce merităm, în funcţie de acţiunile noastre. Punând accentul pe un lucru esenţial, mai ales în epoca contemporană: ce sunt banii şi ce reprezintă ei în viaţă? Merită să ucizi, să schilodeşti, să te dezumanizezi pentru ei?

E drept, afişul rămâne unul care poate să şocheze.

Cinematografia mondială mai pierde astfel unul dintre reprezentanţii săi de valoare, care ar mai fi avut, cu siguranţă, multe de spus în viitor.

Sperăm ca 2021 să fie un an mai fast, fiindcă în anul ce se încheie ne-au părăsit prea mulţi actori şi regizori îndrăgiţi, din ţară sau de peste hotare (M.G.)

foto: By Photo by Tania Volobueva (tanka v)Cropped by RanZag – Flickr (original photo), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43596120

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW