0.9 C
București
sâmbătă, 6 martie

Europenii au decis să sancționeze Turcia pentru acțiunile sale în Mediterana

Liderii celor 27 membri ai Uniunii Europene, reuniți în cadrul summitului european de la Bruxelles în zilele de 10 și 11 decembrie, au adoptat inclusiv o decizie pivind sancționarea acțiunilor “ilegale și agresive” ale Turciei în Mediterana împotriva intereselor Greciei și Ciprului. Măsurile decise vor fi sancțiuni individuale, dar vor fi decise și altele dacă Turcia continuă acțiunile ilegale – a explicat sub anonimat un diplomat european citat de RFI. Va fi stabilită în următoarele săptămâni o listă cu numele persoanelor sancționate, ea urmând să fie aprobată de statele membre, precizează și documentul final al summitului de la Bruxelles. Persoanele respective vor fi sancționate pentru activitățile de foraj ale Turciei în apele teritoriale ale Ciprului. În acest caz, sunt considerate responsabile două persoane de la Turkish Petroleum Corporation (TPAO), cărora li se refuză vizele UE și le sunt “înghețate” bunurile de care dispun pe teritoriul UE.

De asemenea, liderii europeni au dat mandat șefului diplomației europene, Josep Borrell, să întocmească până în martie 2021 un raport privind evoluția situației în Mediterana, în atitudinea Turciei și chiar să propună eventuale noi sancțiuni contra unor noi persoane sau întreprinderi din Turcia. “Ideea este să se strângă șurubul progresiv”, a declarat diplomatul european mai sus menționat.

Turcia califică drept “ilegitime”deciziile UE împotriva sa

”Respingem decizia “ilegitimă” din concluziile summitului european de la Bruxelles”, privind instituirea de sancțiuni împotriva activităților Turciei în Mediterana orientală”, a declarat Ministerul turc de Externe într-un comunicat dat publicităţii vineri.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW