Zeci de mii de francezi au protestat din nou la Paris și întreaga Franță împotriva vaccinării anti-Covid-19 și a certificatelor sanitare

Sâmbătă, 31 iulie, pentru al treilea weekend, zeci de mii de francezi au defilat pe străzile Parisului împotriva vaccinării anti-Covid-19 și a apropiatei intrări în vigoare a noilor reguli privind obligativitatea prezentării mult mai extinse a certificatului de vaccinat. Manifestanții s-au mobilizat în diverse puncte ale capitalei și au organizat mai multe marșuri în Paris, purtând panouri cu lozinci cerând «Libertate», contestând obligativitatea vaccinării anti-Covid 19 și rigurozitatea prezentării certificatelor sanitare. Ministerul de Interne a evaluat numărul participanților la protestele de sâmbăta aceasta din întreaga Franță la circa 204.090 (față de 161.000 sâmbăta trecută), dintre care aproape 15.000 la Paris. Jurnaliștii de la presa scrisă și posturile franceze de televiziune au relatat despre incidentele ce au avut loc la Paris între manifestanți și cei 3.000 de membri ai forțelor de ordine mobilizați pentru a face față acestei acțiuni. Cele mai violente acte represive (tunuri cu apă, gaze lacrimogene, lovituri) au fost semnalate în fața Operei din Paris, Place de la République sau în Place de la Bastille. Printre manifestanții anti-vaccinare și anti-certificate de vaccinat s-au strecurat și elemente – deosebit de agresive – din rândul fostelor «veste galbene» cunoscute pentru revendicările lor sociale. Unul dintre liderii acestei mișcări, Jérôme Rodrigues, s-a adresat mulțimii condamnând guvernul, membrii mass-media care insistă asupra eficacității vaccinului fără să prezinte dovezi convingătoare privind eficacitatea lui.

Cortegii masive de manifestanți în întreaga Franță

În peste alte 150 orașe ale țării au avut loc proteste similare, cu participare extrem de numeroasă la Strasbourg, Lille, Marseille, Nantes, Rennes, Montpellier, Nice, Bordeaux, Toulon, Lyon, Metz, Pau și multe alte localități la care s-au scandat lozinci anti-vaccinare, anti-Macron.

O lege ce obligă prezentarea certificatului de vaccinare completă împotriva Covid-19 sau un test negativ recent într-o multitudine de locuri, instituții culturale, restaurante, baruri, baze turistice, sportive, avioane, trenuri etc a fost adoptată recent de Adunarea Națională a Franței, fiind invocată o creștere în ultimele săptămâni a cazurilor de contaminare mai ales cu varianta Delta a coronavirusului. Ea urmează a fi dezbătută în 5 august de către Consiliul constituțional, pentru a intra în vigoare la 9 august.

Cifre recente confirmă că persoanele nevaccinate împotriva Covid-19 reprezintă în jur de 85% dintre bolnavii spitalizați în Franța, inclusiv în reanimare, și 78% din decesele provocate de coronavirus. În urma campaniei tot mai intense în favoarea vaccinării în care s-a implicat inclusiv președintele Macron, până vinerea trecută, 50% din populația Franței era complet vaccinată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW