Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat, joi, că atât legea privind pensiile speciale, cât și legea privind cumulul pensie – salariu ar trebui declarate neconstituționale. Prima, de exemplu, nu a urmat traseul legislativ corect și e foarte confuză, iar a doua discriminează între categorii de angajați.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV, în contextul în care ambele legi au fost contestate de Curtea Supremă la CCR, la o zi după ce acestea au trecut de Parlament.
„Îmi asum riscul să mă înjurați cu toții… Gândiți-vă că această contestație la CCR a fost făcută de 87 de judecători de la Înalta Curte. Dacă acești 87 de judecători de la Înalta Curte au făcut o sesizare doar ca să se afle în treabă, însemană că-i vai și amar de țara asta. Eu cred că ce spun ei acolo au dreptate. Am citit comunicatul de presă, n-am citit toată motivarea, dar am văzut pe ce axează și acolo, dacă Curtea va judea corect și sper că o face, de obicei dau decizii înțelepte, vor trebui să trimită legea înapoi la Parlament.
Vă dau un exemplu simplu: prima cameră sesizată trebuie să fie Camera Deputaților și camera decizională trebuie să fie Senatul. Au făcut invers. Pe procedură e un exemplu, dar sunt și altele. E încălcat principiul separației puterilor în stat: nu poți tu, puterea legislativă, să stabilești ce vrei tu despre viața judecătorilor. Nici asta nu se poate”, a declarat fostul președinte CCR.
Acesta a mai spus că din legea în cauză nu se înțelege mai nimic: „Articolul 1 alineatul 5 din Constituție spune că în România respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor e obligatorie. Noi avem o lege care vorbește despre tehnica legislativă. (…) Legea trebuie să fie previzibilă, predictibilă, să fie clară, să fie pe înțelesul tuturor. Această lege – eu am citit legea, nu știu dacă dvs ați făcut efortul, nu cred că merită – e cât se poate de confuză. Eu nu știu când vor intra în vigoare, nu pot să înțeleg de acolo cum se va calcula pensia. Nu e vorba numai de judecători, e vorba și de militari, navigatori, personalul navigant, personalul diplomatic, Curtea de Conturi”.
Zegrean susține că legea privind cumulul pensie – salariu e discriminatorie
Potrivit fostului șef CCR, cealaltă lege, cea privind așa-zisa interzicere a cumulului pensiei cu salariul, e discriminatorie: „Articolul 16 din Constituție spune că suntem egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminare. (…) Unii au fost lăsați să facă cumulul pensiei cu salariul. De exemplu, președintele Camerei a spus că nu poate să interzică guvernatorului și celor de la BNR că mâine nu mai avem cine să conducă BNR. Adică unii pot, alții nu pot. Nu poți să spui că ăia au voie, ăia n-au voie”.
Augustin Zegrean făcea referire, în fapt, la declarația liderului PSD Marcel Ciolacu, fost președinte al Camerei Deputaților, actual premier, care a justificat astfel excepțiile de la această lege: „Sunt nişte oameni aleşi de Parlament în anumite mandate. Dacă vrem să decapităm azi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului că aşa avem noi chef şi să luăm un drept unor oameni, greşim fundamental! Rostul nostru este să aducem echilibru şi respect”.
Domnul judecator vede „discriminare” cand se taie niste privilegii de la unii si de la altii nu se taie.
Ma rog – sa zicem ca e discriminare.
Dar legea din 2015 (votata de PSD) prin care s-au instituit pensiile speciale, nu a fost DISCRIMINATORIE fata de restul pensionarilor Romaniei?
La fel, judecatorii CCR au dat sentinte cum ca nu este „discriminare” cand unui cetatean i se interzice debransarea (pentru ca are apartamentul in asa-zisa „zona unitara”) iar altui cetatean i se permite debransarea.
La urma urmei aproape orice lege stabiliteste criterii de aplicabilitate a ei ceea ce duce la „discriminare” – si totusi judecatorii vad „discriminarea” doar cand vor sa o vada.